Välbesökt jubilerande konstrunda runt Omberg

Konstrundan runt Omberg firar tjugoårsjubileum. Nitton konstnärer öppnade under helgen upp sina ateljéer efter två års uppehåll.

Isabelle Nilsson är gästutställare på konstrundan. "Det är jättemånga som har gillat de här blommorna. Det är som en mönsterrapport som går att kombinera."

Isabelle Nilsson är gästutställare på konstrundan. "Det är jättemånga som har gillat de här blommorna. Det är som en mönsterrapport som går att kombinera."

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2022-05-29 21:00

– Jag gillar att hitta ögonblick, sen behöver de inte vara helt sant, säger Isabelle Nilsson, som är gästutställare på Östergötlands Ullspinneri, söder om Ödeshög.

undefined
Isabelle Nilsson är gästutställare på konstrundan. "Det är jättemånga som har gillat de här blommorna. Det är som en mönsterrapport som går att kombinera."

Hon bor i Grytgöl, men är ursprungligen från Linköping.

– Jag gillar att hitta små ögonblick, sen behöver det inte vara som det verkligen är. Det kan ju också vara som man önskar att det hade varit.

 Hon arbetar främst med kollografi och grafik och hämtar inspiration ifrån sitt hem, men det är inga direkta avbilder.

– Jag har vissa saker som återkommer i olika bilder, det kan vara stolar eller växter. Den här pallen hade min farmor när jag växte upp, säger Isabelle, och pekar på ett av sina verk.

undefined
"Här ville jag fånga känslan när det är sent på kvällen, det kanske har kommit mygg så man har gått in", säger konstnären Isabelle Nilsson.

Vad är det roligaste med konstrundan?

– Att få möta så många människor. Få en blick på sina verk, det är kul att höra olika tolkningar och uppmuntran.

undefined
Lars Frisk med sina skulpturer i glas.

På andra sidan Ödeshög, på väg mot Hästholmen, har Lars Frisk sin ateljé. Han arbetar i stengods, porslin och glas. Han är nöjd med helgen.

– Det är kul att visa det jag gjort under pandemin. Jag har kunnat göra det jag verkligen tycker är kul, att blanda olika stilar som man egentligen inte får, skrattar Frisk.

undefined
Rurik Bladh med ikoner, i utställningsrummet, som annars är parets uterum.

Längs en lång grusväg ner mot Tåkern har Ganga Roslin Bladh och Rurik Bladh sin atelje, boningshus och trädgård.

– Vi firar ett eget jubileum i år. Det är tionde året vi är med, så det är lite speciellt för oss, säger Roslin Bladh.

Konstnärsparet har en prunkande trädgård indelat i olika rum. Överallt finns små skulpturer och konstverk utsatta som harmonierar med omgivningen. Ganga visar en rakuugn som de byggt själva och som ger ett speciellt uttryck i keramiken.

– Älskar man glasyr så blir man lite till sig. Här blir det som en regnbåge. Kopparn i färgen reagerar när den inte får syre.

undefined
Ganga Roslin Bladh i sin verkstad.
undefined
I en rakuugn blir uttryck lite annat än i en traditionell keramikugn. Färger och struktur blir annorlunda då keramiken både hettas upp snabbt och kyls av snabbt.

Ner mot Tåkern, i Svanshals, visar paret Carl-Fredrik Holterman och gästutställare Klara Wiksten sin konst. Utställningen är i parets sommartorp, då de annars bor i Stockholm. Han klipper demoner i papper sedan 2004.

– Jag har klippt nästan tio tusen figurer. Alla finns bara i ett exempel. Det är omöjligt att klippa samma två gånger.

undefined
Konstnären Carl-Fredrik Holterman visar sina figurer i papper. Längs med väggarna står en mängd olika stolar i olika uttryck. "Jag håller på att skriva en bok om 1600-talsmöbler. Jag blev fascinerad över att det finns så mycket fina saker som säljs på Blocket. Att de ofta gått i arv från någon släkting till en yngre person som inte vet vad den ska göra med stolen. Jag har 35 olika stolar nu".
undefined
Gästutställare Klara Wiksten.

Wiksten är serietecknare och konstnär.

– Det känns som folk behöver de här orden, det är någon slags tröst, säger Wiksten och visar trycket på väggen som hon gjorde för elva år sedan, men som många fortfarande gillar.

Holterman tycker att det är kul att ha en gästutställare.

– Kul med någon ny, då blir det lite nytt varje år.

undefined
En av de nya deltagarna i år är Anna-Karin Bylund. Hon målar akvarell, broderar och syr kläder. "Det är spännande. Jag får inspiration från naturen runt Omberg". Bylund har bland annat broderat kyrkotextiler sedan 1999, textiler som används i mässan. Men även kläder till präster och diakoner. "Jag vill ge utlopp för min egen glädje och vill ge den vidare".
undefined
Laila Hälleljung är en av många besökare på konstrundan. "Jag går på rundan varje år. Man hittar sina favoriter och åker tillbaka till dem. Det är jätteroligt att den är igång igen. Det finns så många kreativa människor och roligt att se det de brinner för".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!