Telefonen ringde och ringde hos grannarna, alla tidningar ville ha tag på Marit Törnqvist men familjen hade ingen egen telefon.
Det var 1989 och uppståndelsen var stor kring den unga illustratören som gett ut sin första bilderbok. Karriären fick en rivstart. Men hur kom det sig att en nyutexaminerad 23-åring fick det stora uppdraget att illustrera åt Astrid Lindgren?
Marit är uppvuxen i Holland, men somrarna tillbringade hon på familjens gård i Småland. Hennes mamma var Astrid Lindgrens holländska översättare. Marit växte upp i berättelserna, Astrids miljöer kändes alltid nära. Och eftersom mamman lärde känna Astrid fick Marit redan som liten stifta bekantskap med författaren.
Men när Marit steg in på Rabén och Sjögren efter fem år på konstakademin i Amsterdam hade de två inte träffats på länge. Och Marit var inte där för att söka jobb, hon skulle bara visa några bilder i ett annat ärende. Hon hade inte ens med en riktig portfolio.
Men teckningarna av de småländska miljöerna landade rätt i en tid då förlaget sökte fler Astrid-illustratörer. Kunde Marit tänka sig att göra bilderna till en ny Astrid Lindgren-bok, "När Bäckhultarn for till stan"?
– Jag hade aldrig gett ut en bilderbok innan. Det var stor press, jag låste nog in mig i ett år och jobbade.
Astrid visste inte om att flickan hon träffat för flera år sedan vuxit upp till konstnär. "Ska lilla Marit göra min bok", utbrast hon när hon fick träffa sin nya illustratör på förlaget.
– Det kändes kanske konstigt för henne, säger Marit. Men det var viktigt för henne att det stämde att det var Småland, jag tror det var skönt att veta att jag inte målade en ladugård från Dalarna.
Familjens hus där Marit tillbringade somrar och vintrar ligger mellan Tranås och Gränna. Numera har hon och hennes man ett annat hus för sina Sverigevistelser, en bit utanför Ödeshög. Den gården skulle också kunna vara tagen ur en Astrid Lindgren-saga. Ett gammalt rött hus omgivet av grönska, här kan man förstå det när Marit säger att hon alltid har längtat till Sverige.
Och kanske har det varit nyckeln. Marit hade en jobbig tid i Amsterdam när hon arbetade med "När Bäckhultarn for till stan", föräldrarna skilde sig och hon kände sig ofta ensam. Men barndomen var en idyll.
– Vad jag ritade i den boken var min längtan till Sverige. Jag tror vi hade gemensamt att längta till den småländska naturen.
Marit har många minnen av Astrid. Ett är när de gjorde bilderboken "I Skymningslandet".
– Jag letade flygbilder för att kunna illustrera Stockholm ovanifrån, men det fanns knappt på den tiden. Då sa Astrid till förlaget att i 85-årspresent vill jag att ni hyr en luftballong, säger Marit.
Så blev det. Marit tror att de delade en sorts sprallighet, att alltid vara med på saker. Hon tror författaren uppskattade det när hon blev gammal.
– Hon var nog en person som gillade det oväntade, men det händer inte så mycket oväntat när man blir äldre.
Hon beskriver relationen som en blandning mellan vän och mormor. Men att Astrid skulle varit en mentor håller hon inte med om.
– Jag tror inte hon skulle kunna vara det till någon, hon skulle aldrig ställa sig ovanför.
I maj tillkännagavs att Marit vunnit ett nytt pris från IBBY för sitt arbete för att främja barns läsande. En av Astrids hjärtefrågor. Även författarens kamp för mänskliga rättigheter känns igen hos Marit. Hon har ett stort engagemang i frågor som rör flyktingpolitik och jobbar bland annat med att hjälpa unga illustratörer i Iran med deras bilderböcker. Volontärarbetet har tagit över mer de senaste åren – hon tycker inte längre att det räcker för henne att bara skapa.
– När man har en röst måste man använda den för att ge dem en röst som inte har. Det är min skyldighet.
Vad hände efter succén 1989 då? Marit fick genast frågan att illustrera en bok till, men hon sa faktiskt nej. Hon ville vänta några år. Hon ville skriva själv och jobba med andra också.
– Jag ville inte bara bli förknippad med Astrid Lindgren. Jag har kunnat utvecklas tack vare det, att jag inte bara har ritat småländska kossor.
Men det hon ritade av Smålandsmiljöerna lever kvar. Och nu får fler barn ta del av dem. Nyutgåvan "När Johan fick en liten kalv" kommer ut den 16 oktober.