De visar japansk stickning

I dag, lördag, öppnar en ny utställning med två japanska formgivare på Östergötlands ullspinneri utanför Ödeshög.

I spinneriet. Börje Norberg ansvarar för produktionen och förvaltar en numera sällsynt kunskap om de mekaniska maskinerna. Ulla-Karin Hellsten är formgivare och konstnärlig ledare. 2014 utsågs hon till hedersdoktor vid Linköpings universitet för sitt arbete.

I spinneriet. Börje Norberg ansvarar för produktionen och förvaltar en numera sällsynt kunskap om de mekaniska maskinerna. Ulla-Karin Hellsten är formgivare och konstnärlig ledare. 2014 utsågs hon till hedersdoktor vid Linköpings universitet för sitt arbete.

Foto: Gustav Borg

Ödeshög2016-06-18 06:00

I en nyinredd lokal i änden av ullspinneriet visas ”Stickat, virkat och knypplat”. Utställningen byggs upp av textilkonstnären och designern Ingela Berntsson, och består till hälften av kreationer signerade Mitsuharu Hirose. I Japan har han smeknamnet ”The prince of knitting” (Prinsen av stickning).

– Det han gör är väldigt avancerat. På allra högsta nivå, säger Ingela Berntsson.

Hon visar en virkad blus med ett ok av slingrande blommor och blad. Guldtråd blänker här och där.

– Hiroses stil är väldigt romantisk. Han använder silkegarn för att framhäva alla detaljer, säger hon.

Utställningens andra halva är gjord av Kyoko Matsumoto. Även här handlar det om stickning och virkning, men hon är dessutom skicklig på att knyppla.

– Kyokos stil är stramare. Numera använder vi ju inte knypplade spetsar så mycket – förr i tiden gjorde vi det på till exempel lakan – men hon hittar nya sätt att använda dem, säger Ingela Berntsson och visar en grå blus med spetsar längs nederkanten. På bröstet sitter en blomma gjord i samma teknik.

Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg, som driver ullspinneriet, har haft ett fruktsamt samarbete med Japan sedan mitten av 1990-talet. Då belönades Hellstens filt ”Bää” med utmärkelsen Utmärkt svensk form, vilket gjorde att man bjöds in till en utställning på svenska ambassaden i Tokyo. I och med det slogs dörrarna upp till en helt ny marknad.

– Det var företag som Volvo, Saab och Atlas Copco på utställningen – och så vi! Vi passade ju inte in, men det gjorde att vi fick uppmärksamhet. Utan Japan hade vi inte funnits. Vi var konkursmässiga och fick plötsligt stora ordrar. Vi dansade av glädje, säger Börje Norberg.

I dag exporteras mer än hälften av spinneriets produktion dit. Man har också butiker i Osaka och Sapporo.

– Japanerna uppskattar att vi arbetar med gammaldags metoder. Våra långsamma maskiner ger ett rundare, jämnare och starkare garn än vad moderna fabriker producerar, berättar Ulla-Karin Hellsten och lägger till:

– Säger vi förstås!

Hon lärde känna Kyoko Matsumoto på en spetsmässa i Lund, och för några år sedan uppstod idéen om en utställning med hennes arbeten på spinneriet.

– Och då ville Hirose också! Honom hade jag inte vågat fråga, jag var rädd att det skulle bli för dyrt. Han jobbar så professionellt och gör bland annat tv-program för barn om stickning. Han ses som en stickmissionär i Japan, säger Ulla-Karin Hellsten.

Urvalet till utställningen har de två japanerna gjort själva.

– De vill ge en representativ bild av det de gör, säger hon.

Ullspinneriet

Östergötlands ullspinneri startades 1981. Använder maskiner från 30-talet och framåt. Tillverkar garn och ullprodukter.

Utställningen

”Stickat, virkat och knypplat” invigs 18/6 kl 14 av landshövding Elisabeth Nilsson. Pågår till 28/8.

Utställarna besöker spinneriet 27–28/8. Det blir en work shop och Hirose ger också en ”talk show” där han berättar om sitt arbete.

Mer info: ullspinneriet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!