Ŝanĝo är esperanto och betyder förändring. Och att man väljer en titel på esperanto, ett språk vars syfte är att vara gränsöverskridande, är talande för projektet. Det handlar om att inkludera flera konstformer. Ålder, kön, språk och ursprung är ingredienser nycirkus gärna blandar friskt.
Gratisföreställningen Ŝanĝo – en cirkus på väg är en uppföljning på förra årets föreställning Håll ihop – en cirkus på hjul. Även i år blandas det hej vilt mellan olika discipliner; akrobatik, lindans, jonglering, magi, hiphop och parkour.
Ensemblen utgörs av artister från Sverige, Marocko, Danmark och Frankrike. Linn Brodén är ursprungligen från Norrköping och är ensemblens lindansare. Slak lina, dessutom.
– På en spänd lina gör man mer balansövningar som volter, hopp och liknande. På slak lina blir det mer akrobatik, man kan gunga och vara väldigt kreativ, berättar hon.
Linn berättar att hon brukar filma sig själv på linan i runt 40 minuter under det att hon improviserar. Sedan tittar hon genom hela filmen och hittar nya moment hon jobbar vidare på. Hon vill hitta så kreativa sätt hon bara kan.
– Sedan får jag även inspiration från andra discipliner, tittar mycket på dans till exempel, säger hon.
Magali Bancel står tillsammans med Mattias Lindström för regi och scenografi. Hon berättar om den genomgående betydelsen i föreställningen, den om att passa in. En av karaktärerna är ny i gruppen och hittar inte sin plats. Men genom att lita på varandra och ge varandra chanser kommer hon till slut in i gruppen.
– Vi berör hur man möts i nya människor och hur man tar man sig in i olika sammanhang, säger Magali.
Hon fortsätter.
– Man behöver inte det talade språket i cirkus, det är en stor fördel. Det ger större utrymme för att skapa möjligheter för människor att mötas.
Hon berättar att förra årets föreställning mer innehöll enskilda nummer. Nu går förställningen i ett större flöde och hela ensemblen är ofta på scenen samtidigt, vilket skapar dynamik och händelser.
Det är viktigt att ha bra kontakt med publiken. Magali pratar om att se genom den tredje väggen som lätt kan uppstå mellan scen och publik.
– Utan publik skulle det här inte fungera. Vi vill se publiken i ögonen under föreställningen.
Tanken är att barn och ungdomar ska prova på olika cirkusdiscipliner efter föreställningen.
Premiären är på lördag i Linköping på Trädgårdsföreningen. Sedan fyra föreställningar i Norrköping med början 18 maj på Frinavet i Navestad. Se hela spelschemat på www.ostgotateatern.se/sango.