"Baksmällan" platsar i Hall of shame

"Alla kommer inte att skratta åt "Baksmällan". Du kanske bara gör det om du är på rätt humör, sitter under rätt stjärnor, har kommit till nyligen och har lagom höga förväntningar."

Zach Galifianakis, Bradley Cooper och Ed Helms i ?Baksmällan?.

Zach Galifianakis, Bradley Cooper och Ed Helms i ?Baksmällan?.

Foto:

Ny film/Komedi2009-06-11 05:00

BETYG: CCCC

Baksmällan

Med: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis

Regi: Todd Phillips

Visas: i Linköping

"Baksmällan" har två avstamp.

1. Fem timmar före bröllopet. Svensexan ringer till bruden från öknen utanför Las Vegas. Brudgummen är försvunnen.

2. Klipp till morgonen innan. Svensexan vaknar på hotellrummet i Las Vegas. Brudgummen är, redan då, försvunnen. I rummet finns i stället blod, ett par sablar, några uppblåsbara, anatomiskt korrekta däggdjur, en brand, en kvinna, en tiger, en höna och en bebis.

Publiken är vid det här laget rätt nyfiken på vad som hänt. Så är även svensexan. Den har ingen aning. "Baksmällan" är deras försök att rekonstruera förloppet, hitta brudgummen och undvika att bli dödade av alla fiender de skaffat under natten.

Då och då kommer en engelsktalande komedi som likt en humorns jordreform både flyttar genrens gränser och gör den fruktbarare. Filmer som "American pie", "Eurotrip" och "Supersugen" visade oss saker som vi inte sett förut i amerikansk film, tog respektlösheten till nya lågvattenmärken och drog skämt som fick oss att undra om vi hört rätt.

"Baksmällan" har definitivt en plats i samma Hall of fame. Eller Hall of shame, i ordens bästa bemärkelse.

Alla kommer inte att skratta åt "Baksmällan". Du kanske bara gör det om du är på rätt humör, sitter under rätt stjärnor, har kommit till nyligen och har lagom höga förväntningar. För dig som inte gillar den är den kanske bara ytterligare ett bevis på att USA är satans, och grabbighetens, festivalpalats. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!