Talet 13 är speciellt. Det räknas som ett otursnummer. Det finns till och med en namngiven fobi för numret, triskaidekafobi. Rädsla för datumet fredagen den trettonde, vilket inträffar en till tre gånger varje år, har ett eget namn, paraskavedekatriafobi.
Det finns flera teorier om ursprunget till rädslan för talet 13. Göran Sjögård är arkivchef på Folklivsarkivet vid Lunds Universitet. Han kan en hel del om siffran 13 och om varför siffran betecknas som ett otursnummer.
– Babylonierna hade ett talsystem som byggde på 12 som grundtal. 13 var ett oharmoniskt olyckstal som hörde samman med dödsriket. Antikens Grekland hade underjordsgudinnan Hekate. Denna Gudom försåg Medea med gifter och magiska örter som antikens greker satte i samband med talet 13. Därifrån överfördes uppfattningarna om talet 13 till medeltiden. Tron på häxor och annan magi är bland annat förbundet med talet 13 i medeltidens Europa, säger han.
Även i Norden och inom hedendomen fanns 13 med som en oturssiffra, berättar Göran Sjögård.
– I hedendomen i Norden var den trettonde gästen i Valand den olycklige guden Loke. Den trettonde gästen vid nattvarden med Jesus var Judas. Talet 13 är olyckstal i Europa, Amerika och Orienten i princip inom kristendomen och bland muslimer, säger han
Enligt Göran Sjögård har även fredagen en speciell betydelse inom religionerna. Så kombinationen med talet 13 kan bli väldigt speciellt. Men här är det inte riktigt lika tydligt om det är otur eller tur.
– Hos romare och greker var fredagen en lyckodag. Det var Venus dag, kärlekens gudinna. Likaså var det en lyckodag hos germanerna, indierna och araberna och hos muslimerna. Å andra sidan ville inte Gustav II Adolf, Napoleon och Bismarck påbörja något på en fredag eller skriva på ett avtal den dagen. Det var kristendomen som betraktade fredagen som otursdag eftersom det är Jesu dödsdag. Under medeltiden sades att viktiga kristna händelser hade inträffat på en fredag. Fredagen blev fastedag och kyrkklockorna skulle ringa, säger han.
Men hur var det nu med fredagen den trettonde? Jo, Göran Sjögård berättar att fredagen den trettonde betraktas som en farlig kombination av otursdagar i europeisk kristen folktradition. Och kanske framför allt i katolska länder.
– Man skulle inte påbörja en resa. Detta märkte järnvägsbolagen av med minskat antal resenärer. Man skulle inte påbörja ett arbete, gå till sjöss om man var skeppare och inte gå på jakt. Bismarck lär ha sagt att fredagen inte gav något jaktbyte. Arbete med jordbruk för bonden var olämpligt. Man skulle inte släppa ut sina djur på bete en fredag. Inte så eller skörda en fredag. Ej börja eller sluta en tjänst på en fredag.
Enligt Göran Sjögård fanns i Sverige liknande folktroberättelser i allmogesamhället. En uppgift från Värmland berättar om att man inte ska slakta på en fredag.
– Det flöt tillräckligt med blod på Golgata. Från Halland berättas samtidigt att det var lyckosamt att gifta sig på fredagen. Det var ju en kristen ceremoni. Samma berättas från Åland. Att klippa naglarna på en fredag var syndigt. Att bygga gärdsgård var inte bra. Vidjorna höll inte och gärdsgården ruttnade.
Varför rädslan för siffran 13 och kombinationen fredagen den trettonde fortfarande finns i dag är inte helt klarlagt. Men studerar man hur siffran omnämns så ser man att det återkommer beskrivningar om siffrans skadeverkningar med jämna mellanrum. Ofta underblåsta av medier. Men filmer och populärkultur hjälper också till.
"Vore det inte för medias regelbundet uppvaknande intresse för ämnet skulle tretton ha svårt att överleva", skriver Nathaniel Lachenmeyer, som undersöker 13 i sin bok "13 - the Story of the World's Most Popular Superstition"
Motsatsen till otur är tur. Så självklart har också siffran 13 en sådan betydelse. I en ovetenskaplig undersökning bland vänner och bekanta finner jag att majoriteten har 13 som turnummer. En person har noterat att den oftast vinner på chokladhjul med nummer 13. En person skriver så här "För mig är siffrorna 1 o 3 turnummer. 13 är därför superbra. Jag är född den trettonde. Fredagar är dessutom veckans bästa dag. Fredag 13 är en riktigt bra dag utan otur."
Kollar man in idrottsvärlden återkommer 13 ofta. Flera idrottsprofiler har valt siffran till sina matchställ. Anledningen är antingen att det är ett turnummer eller att en idol haft siffran.
– När jag började spela hockey och skulle få välja nummer för första gången så ville jag antingen ha 21 eller 13. Dessa nummer efter mina idoler, Peter Forsberg och Mats Sundin. Sundin var dock rightare, som jag själv, så det blev 13. Sedan dess har jag helt enkelt haft nummer 13, säger Henrik Bankelius, lagkapten i Vita Hästen.
För Jakub Vrana i Linköpings HC handlar det om att numret ger tur.
– När jag kom upp till J18-laget frågade man om jag ville ha något speciellt nummer. Jag valde 13. Det är mitt lyckonummer. Jag har även numret i landslaget, säger den tjeckiske forwarden.
Avslutningsvis. I Italien anses tretton som ett lyckonummer. Där är 17 ett olycksnummer. Även i Kina anses 13 vara lyckosamt eftersom det låter som "säkert liv".
Roland Klinga