Viruset slår hårt mot hela artistbranschen

Artistparet Åsa Sjöberg och Claes Lövgren representerar en hel bransch som drabbats hårt när viruset ställer in föreställningar.

Coronaviruset slår hårt mot artistlivet och dansbandet Lövgrens är bara ett av många drabbade. Claes Lövgren återgår därför tillfälligt till sitt gamla jobb som hantverkare. Måndagen tillbringades i en bygghandel för att köpa utrustning.

Coronaviruset slår hårt mot artistlivet och dansbandet Lövgrens är bara ett av många drabbade. Claes Lövgren återgår därför tillfälligt till sitt gamla jobb som hantverkare. Måndagen tillbringades i en bygghandel för att köpa utrustning.

Foto: Privat

Norrköping2020-03-16 18:00

Coronaviruset slår hårt mot kultur- och nöjeslivet. Inte minst frilansande artister drabbas när det ena uppdraget efter det andra ställs in. För det välkända östgötska artistparet Claes Lövgren och Åsa Sjöberg har viruset inneburit en yrkesmässigt ny vardag. En vardag utan turnéer, speljobb och uppträdanden.

Dansbandet Lövgrens har bara ströjobb kvar i sitt normalt välfyllda spelschema.

Åsa Sjöbergs uppdrag som sångerska, konferencier och presentatör försvinner också i snabb takt.

– Både jag och Claes har ju idel publika uppdrag och det är klart att de ställs in nu. Det går snabbt. För min del är det extra känsligt eftersom jag ofta uppträder inför en lite äldre och därmed extra smittoutsatt publik, säger Åsa Sjöberg.

Den tillfälliga lösningen blir alternativa uppdrag. När Lövgrens delvis läggs på is, återgår Claes Lövgren till sin tidigare syssla som hantverkare.

– Min pappa sa alltid att jag skulle ha ett riktigt jobb i grunden också. Musik kunde jag alltid hålla på med ändå. Det rådet är jag väldigt tacksam för idag. Nu blir det till att börja snickra, slipa golv och måla igen, säger Claes Lövgren.

Måndagsförmiddagen tillbringade han i en bygghandel i Söderköping för att bättra på sin verktygslåda inför den nygamla karriären. Han ser, trots det, bekymmersamt på hela situationen och befarar att hela nöjesbranschen kommer att drabbas hårt på sikt.

– Det är allvarligt och det här är nog bara toppen på isberget. Många arrangörer går redan på knäna och riskerar att gå under. Jag själv har tre anställda i orkestern som ska avlönas och vi är givetvis beroende av att få speltillfällen. Hela året är inbokat med 150 spelningar. Frågan är hur många som blir kvar. Kryssningarna på Östersjön är redan avbokade, säger han.

Även Åsa Sjöberg ser sig om efter alternativa sysselsättningar och planerar att sätta fart på sin egen Youtube-kanal igen.

– Nu ska jag ha ett möte med min producent Thomas Pettersson för att dra upp riktlinjerna. Helst skulle jag vilja köra en intervjuserie att publicera. Lite vettiga intervjuer och jag tror att folk tittar mer än någonsin på tv och Youtube nu. Men vi måste få minst 10 000 prenumeranter för att det inte bara ska vara en hobby. Familjen måste försörjas, säger hon.

– Det är inte bara mitt och Classes problem. Jag  har många vänner i branschen som är helt ställda just nu. Vi är i ett utsatt läge.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!