Strax efter åren 2014–2016 stod paret Levin Vinter med 130 timmar film och väldigt många erfarenheter.
Efter en tid av själslig bearbetning växte materialet fram till en färdig dokumentärfilm och Liv producerades med stöd av Norrköpings filmfond.
Nu väntar samarbete med flera förlossningskliniker som vill använda filmen i vården.
– Vi är ju dokumentärfilmare och vill att det ska bränna till, förklarar Kristina apropå filmens gripande och utlämnande scener om förlusten av ett barn.
När parets första barn diagnostiseras med hjärtfel och dör i moderlivet rasar livet samman. De bestämmer sig för att skapa ett eget uttryck för förlusten av ”Kapten Kiddo” som de kallar pojken. I stället för att välja någon av de ljusblå och rosa små barnkistorna målar de en egen kista på ett personligt sätt.
– Döden i vårt samhälle är ganska osynlig. Man pratar inte så mycket om det här. Vi kände också att vi hade svårt att förhålla oss till rådande estetik som omgärdar familjers förlust av barn med ”änglabarn” och gipsavgjutningar, berättar de båda samstämmigt.
De båda berömmer vårdpersonalen som varit fantastisk liksom efterföljande samtal med kurator, men tror det var svårare för vänner och bekanta att bemöta dem och tala om förlusten:
– Filmen kan bli viktig för de anhöriga och en hjälp att prata om döden på ett naturligt sätt.
Kristina och Finn träffades i unga år när de gick en filmutbildning. Deras första gemensamma projekt blev kortfilmen Men, pappa då! (2012) som visats på SVT. Filmen handlar om sorgen efter Finns far som begick självmord.
Ni arbetar med tunga ämnen. Hur går det med relationen?
– Jo bra, för man kan bli ganska vilsen när man är ensam i en sorgeprocess. Visst, ibland var det svårt att veta var det professionella slutar och det privata tar vid, svarar Finn.
– Ja, det är så här vi lever. Kameran är vårt verktyg. Hade inte de här sakerna skett i våra liv hade det väl varit något annat vi gått och grunnat på, inflikar Kristina med ett leende.
Filmen
Liv
Av och med Kristina Levin Vinter & Finn Vinter
Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival 2023 och har nationell biopremiär till hösten.