Linnéa Jämtner kliver ut från sin arbetsplats vid Pronova där den polisanställda projektledaren och civilingenjören jobbar. I handen har hon den bok som släpps i samband med Kulturnatten den 27 september. 450 sidor är ett koncentrat från ett ursprungsmanus som var betydligt längre innan förlaget och Linnéa skickade boken till tryck.
– Att det blev en bok till slut är svårt att ta in, lite ofattbart. Det är min man Michael som gjort bokomslaget. Det är ganska mycket pengar och tid som vi lagt ned. Men så här i efterhand känns det ändå värt det, säger Linnéa.
Det var parets långa kamp för att få barn som gjorde att Linnéa började skriva.
– Jag ville hitta något som skingrade tankarna och som jag kände gav mig någonting i den sorg som jag var i då. Vi försökte få barn i fem, sex år. Det blev en lång process.
Ett första utkast till en bok låg klart, men lades åt sidan när dottern Hedda äntligen kom till världen, mitt under pandemin 2020, tolv veckor för tidigt.
– Vi trodde först att vi hade kämpat klart vid förlossningen. Vi kunde ändå inte ta för givet att hon skulle överleva. För tidigt född och med covid-19 som florerade. Hon var ganska liten, även om hon var stark, berättar Linnéa.
– Alla de år som vi hade försökt, med så många bakslag och missfall, hade satt djupa spår i oss. Vi var på något sätt inställda på att det skulle gå åt helvete igen. Vi vågade inte ta till oss något annat.
Oron om att någonting skulle gå fel släppte först två år efter förlossningen.
Tvekade ni kring att skaffa ett syskon?
– Ja, herregud, men samtidigt var vår längtan efter så mycket starkare. Vi hade satt upp ett visst antal försök med IVF (provrörsbefruktning), sedan fick det räcka. Om det blev många bakslag skulle det inte få påverka Heddas uppväxt. Den här gången gick det mycket lättare, även om det var jobbigt.
Det var i samband med sonen Stellans födelse som bokprojektet väcktes till liv på allvar. Hybridförlaget Lava och Linnéa skrev att avtal och det innebar en deadline på ett år för att få boken klar. I ett hybridförlag finansieras utgivningen både av författaren och förlaget.
– När Stellan kom kände jag "nu eller aldrig". Jag skulle ha ångrat mig om jag inte hade försökt, för jag hade lagt ned så fruktansvärt mycket tid på det här manuset. Det har blivit som ett litet barn, den här boken. Även om den inte handlar om mig så är det delar av mig. På så sätt känns det lite läskigt nu inför boksläppet, säger Linnéa.
Handlingen har en kvinnlig polis som huvudkaraktär och boken utspelar sig i miljöer kring Norrköping och Åby. Det är när en högt uppsatt politiker hittas korsfäst i Yxbackens lift kring allhelgonahelgen som handlingen tar fart.
Varför ska man läsa boken?
– Det är en spänningsroman som skildrar samhällsaktuella problem. Ofrivilliga barnlöshet var en viktig del att få med för mig. Men boken handlar om att du kan styra och planera ditt liv, men det finns också saker du står helt maktlös inför. Så förutom deckarintriger handlar boken om händelser i livet. Oavsett om du vill vara med om det, eller inte.
Är du en annan författare i dag, jämfört med när du började skriva boken?
– Jag har lärt mig jättemycket. Skrivandet i sig har jag ganska lätt för, jag har alltid skrivit mycket. Sedan har processen att skriva en bok varit lite knepig, men jag har hittat mina styrkor och svagheter, säger Linnéa Jämtner.