Världsnyhet visas under robotsommar

Robotsommar på C. Vi besöker en visning med världens första kollaborativa robot, YuMi.

Inuti. Visualiseringsbordet ger möjlighet att se robot-Elsas insida.

Inuti. Visualiseringsbordet ger möjlighet att se robot-Elsas insida.

Foto: Melinda Reyes Hiltunen

Norrköping2017-07-17 10:34

Tre gånger om dagen har Visualiseringscenter C robotvisningar, där man kan prova att själv programmera robotar. Vi besöker en workshop där barnen är i full gång med att få en robot att dansa.

YuMi är det nyaste tillskottet till robotsommaren, en kollaborativ tvåarmad robot med flexibla händer. Att roboten är kollaborativ betyder att man kan samarbeta med den och att den inte behöver stå bakom någon avspärrning som många andra industrirobotar.

YuMi är världens första verkligen kollaborativa robot som kan hantera allt från schweiziska klockor till surfplattor med en precision på 0,02 millimeter – vilket också möjliggör att trä en tråd genom en nål. Eller att vara ett verktyg för barn, som väljer hur dess armar ska röra på sig. När de har lyckats få roboten att dansa testar de även att få den att lyfta och stapla klossar.

– Nu är det min tur! hojtar barnen om vartannat, och turas om att stå på en pall för att nå upp till YuMi.

YuMi innebär ingen säkerhetsrisk, men projektledare Andreas Anglesjö finns till hands ändå. Ibland får han lugna de väldigt ivriga barnen som också får en allt större vuxen publik omkring sig.

– Robotsommar är en ingång för oss att locka till intresse för naturvetenskap och teknik, säger Andreas Anglesjö, som också har satt ihop programmet.

Efter att ha sett hur mycket uppmärksamhet Fredrik Löfgren ("Årets teknolog" 2016) fått med roboten Elsa från Linköpings universitet, fick Andreas Anglesjö idén om att göra ett visualiseringsbord med just Elsa. På Visualiseringscenter C finns sedan tidigare liknande visualiseringssbord med inscanningar av bland annat människor, djur och mumier.

– Är Elsa från Talang här?! utbrister ett barn fascinerat, efter att ha hört nyheten.

TV4-programmets dansinslag med "Robotgänget LiU" riktade förstås också en del rampljus åt robotarnas håll. Visualiseringsbordet med Elsa på C ger besökarna möjlighet att tredimensionellt och i olika lager se hur roboten ser ut inuti – en slags kompensation för Elsas verkliga frånvaro när hon befinner sig i Japan för robotfotbolls-VM.

Två andra varianter av robotar finns också på plats – labyrintroboten Blue-Bot (som vissa känt igen från barnprogram och kunnat hantera därefter) och mBot, som med hjälp av sensorer exempelvis kan åka längs linjer på golvet.

Andreas Anglesjö hoppas att robotsommar ska fortsätta väcka nyfikenhet och förståelse för hur robotar och robotteknik fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!