Therese Bohman, som växte upp i Kolmården och studerade i Norrköping, debuterade med en uppmärksammade romanen "Den drunknade" (2010), som utspelade sig i Skåne, följde upp med "Den andra kvinnan" (2014) med miljöer och känsla från Norrköping och så "Aftonland" (2016), som nominerades till Augustpriset, med säte i Stockholm.
Nu, sex år senare, kommer så "Andromeda".
Det är lång tid mellan bok tre och bok fyra.
– Jag fick en dotter. Det tog en massa tid. Det var svårt att skriva under några år innan hon började på förskola. Jag la också ner det här projektet och började skriva på något annat, men efter ett tag tog jag upp det gamla igen och tyckte det kunde bli bra... Jag höll på så i flera år och funderade över vilken bok jag skulle skriva egentligen, men när jag väl bestämde mig så skrev jag ganska mycket ganska snabbt. Det är en liten mognare bok än mina tre tidigare.
Förlaget Norstedts bestämde sig i början av året att ge ut boken.
Hur känns det?
– Det är ingen skillnad i hur jag känner inför det här boksläppet. Det känns nervöst, säger hon.
Boken finns ute i handeln och har nått recensenterna runt om i landet.
– Jag har hygglig koll på de olika recensenterna där ute och funderar lite över det. Vilka får boken på sitt bord? Vad kommer de skriva? Jag trodde jag skulle bli blasé någon gång, men det verkar jag inte bli.
Hon har redan fått en del reaktioner från läsare och läst ett par recensioner.
– De är ganska fina. Jag blev lite lugnare över det. Några har förstått mig.
"Andromeda" utspelar sig på förlaget Rydéns i Stockholm.
En ung kvinna, Sofie, kommer till förlaget som praktikant, men blir kvar under många år och får ett allt större ansvar för författarna och förlagets utgivning. Den litterära chefen Gunnar, som står bakom förlagets finaste utgivning och bokserie under namnet Andromeda, tar Sofie under sina vingars skugga. Med åren växer deras arbetsrelation till något de båda har svårt att definiera.
– Förlaget är bakgrunden, men romanen handlar om livet och döden. Det passar sig ganska bra med tanke på hur bokbranschen förändrats de senaste 10-15 åren. Den har blivit lite mer kommersiell och handlar mer om att ge ut kändis- och kokböcker och deckare, säger Therese.
– Huvudpersonen Gunnar är en gammaldags förläggare, som vill ge ut riktiga böcker med riktig bra skönlitteratur, som knappt någon läser längre.
Vad säger ditt förlag om det?
– Jag har inte riktigt tänkt på det. Det är ingen som sagt något.
...men förlaget ger ju ut den.
– De kan nog inte vara alltför sura. Det visar kanske på en tolerans och vidsynthet att ge ut en bok som man kan läsa som en kritik av förlagsvärlden.
På torsdag kväll ska hon möta läsarna tillsammans med Mats Granberg, som håller i författarsamtalet på Linköpings Bokhandel.
– Det är läskigt, men kul. Jag har ju suttit ensam med texten i flera år. Nu kastas den ut i världen, där folk läser och tycker. Det är alltid spännande.
Har du börjar funderat på nästa bok?
– Ja, jag har det. När jag är som mest trött på den boken jag skriver brukar jag börja skriva på en annan bok så jag får ha lite kul. Nästa roman kommer kanske utspela sig i Kolmården, där jag kommer ifrån. Det är det jag börjat skriva om i alla fall, men du får inte ställa mig mot väggen och fråga mig vad Kolmården tog vägen om det inte blir så...