Lenny Carlsson, som lämnade en liten torparstuga i Enerum på norra Öland och flyttade blott 16 år gammal till Stockholm, hamnade i teaterns värld av en slump. Han hade haft ett 10-tal jobb på två år i huvudstaden och satt en morgon på Arbetsförmedlingen hos en lätt uppgiven handläggare, som suckade över den unge Carlssons eviga jakt på jobb.
"På bordet framför henne låg Stockholmstidningen uppslagen. Jag råkade få se en annons om att stadsteatern sökte scenarbetare och frågade om det kunde vara något för mig. Hon skickade dit mig i alla fall", berättade Lenny Carlsson i en intervju inför sin 60-årsdag.
Han kom mycket väl ihåg sin första insats.
"Jag bar bort skådespelaren Naima Wifstrands säng från scenen. Det var den 28 november 1963 klockan 08.00 på morgonen. Jag var 17 år och nyanställd scenarbetare på Stockholms stadsteater. Jag kände redan efter en timme att det var den rätta miljön för mig".
Det var början på en livslång kärlek till teatern.
"Jag älskade verkligen teatern och pratade med alla. Jag höll öron och ögon öppna och bad att få lära mig alla olika arbetsmoment", förklarade han i samma intervju.
Lenny Carlsson skapade sig en imponerade karriärsresa via Riksteatern och steg i graderna till roller som produktionschef, planeringschef, biträdande teaterchef och vd innan han gick i pension 2009.
– Han kom egentligen från ingenting och lyckades med det här. Det var en otrolig resa han gjorde, säger Gyda.
Hur mycket teater han än var i själ och hjärta så var han aldrig på scen som skådespelare.
"Nej, det skulle jag aldrig klara", erkände Lenny, som dock staterade och hade en del bisysslor på scenen, i 60-årsintervjun.
Teaterchefen Georg Malvius tog med Lenny Carlsson till Östgötateatern från Örebro 1985. Han hade flera uppdrag under tre olika sejourer i Östergötland (han hann med ett återbesök i Örebro och drygt tre år vid Teater Ibsen i Skien i Norge mellan varven) och avslutade som vd mellan 1998 och 2009.
Johan Celander var teaterchef under alla hans år på vd-posten.
"Lenny älskade teatern, men han älskade människorna vid teatern ännu mer. I hans hjärta rymdes alla teaterns människor. En av svensk teaters mest hängivna arbetare och ledare har lämnat oss", skriver Johan Celander i ett känslosamt inlägg på Östgötateaterns Facebooksida.
Vi har också pratat med Johan Celander, som var teaterchef på Östgötateatern mellan åren 1997 och 2018.
– Lenny fick hoppa in som teaterchef 1993. Under det året spelade teatern ”La Cage aux Folles”, som är en av de största musikalsuccéerna. Den föreställningen låg honom varmt om hjärtat, minns Johan.
– Han älskade våra musikaler, men föreställningar som ”Streber”, ”Din stund på jorden” och ung scen/östs ”Love” låg honom nog så varmt om hjärtat. Lenny var också nyfiken på det nya och såg nödvändigheten i att de unga skulle få ta plats och experimentera. Utan hans arbete bakom kulisserna när vi skapade ung scen/öst vet jag inte om den någonsin sett dagens ljus, menar Johan Celander.
Lenny Carlsson hade också ett brinnande intresse för musik - särskilt jazz - och var under många år en del av kultbandet Cittronilerna.
– Vi skulle alltid lyssna på musik här hemma. Jazz och visa gillade han speciellt. Vi var ofta och lyssnade på Cresendo, säger Gyda.
Lenny Carlsson blev 75 år och sörjs närmast av fru Gyda och sonen Björn med familj.