Sugen på en storslagen känsla av Löfstad slott hemma i finrummet? Nu släpps tapetkollektionen "Löfstad" med Emilie Pipers (slottets sista privata ägare) egna tapeter som förlaga. Hög tid alltså för medaljongerna, blomsterornamenten och bårderna att flytta in i de moderna svenska hemmen.
– För vår del handlar det om att nå ut med Löfstads historia och dela med oss av slottets skatter, säger Ragnvi Andersson, museipedagog på Löfstad slott.
Det var hon själv som väckte idén för ett par år sedan. Efter att ha gjort en spännande upptäckt på gästrumsvåningen.
– När jag var nyanställd på Löfstad 2018 gick jag runt och bekantade mig med slottet. En dag öppnade jag en liten anonym dörr till en skrubb och hamnade i slottets gamla tapetförråd. Jag som älskar mönster och färger blev stående, alldeles hänförd. Jag förstod att det var en skatt som det vore spännande att göra någonting med, säger hon.
Kontakt togs med designföretaget Sandberg Wallpaper i Borås som nappade på samarbetsförslaget och nu har släppt Löfstadskollektionen. Fem av tapeterna i kollektionen är hämtade från Emilie Pipers tid på Löfstad. Som det ser ut på väggarna i gästrummen på gästvåningen än i dag. Dessutom är ytterligare motiv i serien inspirerade av Löfstads slottsmiljö. Ragnvi Andersson menar att tapeterna passar lika bra i dagens hem.
– De är från två olika perioder. Dels från 1870-talet och dels från början av 1900-talet, säger hon.
– Ett par år efter det att Emilie Pipers pappa, Emil Piper, gått bort 1902 inledde hon en renovering av slottet. Flera av rummen förändrades och blev lugnare till tonen. Mycket ljusrosa och grågrönt. I slutet av 1800-talet var slottet mer överdekorerat med mycket föremål i rummen och tapeter med mycket mönster. Att hon beundrade familjen von Fersen var tydligt.
Bland tapeterna i kollektionen märks ett mönster som är hämtat från de handmålade väggarna i gästrum nummer 13. Det fruktade spökrummet som var stängt i 50 år.
– Det sägs att spöket slet ner tapeterna från väggarna. Därför handmålade man väggarna istället, säger Ragnvi Andersson.
– Vi själva tjänar inga pengar på det här. Vår vinst blir att intresset för Löfstad förhoppningsvis växer ytterligare. Vi kommer att ha några enstaka tapetrullar till försäljning i vår egen butik. Mest som inspiration. Men vi kommer inte att börja sälja tapetklister eller maskeringstejp.