Det blir högläsning på hög nivå på fredag förmiddag i Vasaparken i Norrköping.
Såväl bokstavligt som bildligt.
Författaren Elias Våhlund ska hissas upp i en kran drygt 50 meter upp i luften, ta plats på en stol och läsa högt ur sin senaste "Handbok för superhjältar", som är den åttonde med rubriken "Den längsta natten". Den släpp i månadsskiftet, men en vecka tidigare får Norrköping ett smakprov från karaktärerna Lisa, Robert och Max värld.
De hamnar under sitt äventyr, precis som författaren, högst upp i en kran, som ni ser på illustratören Agnes Våhlunds bild här.
– Jag var tidigare i mitt liv, för en sisådär 15-20 år sedan, en cirkuspajas och uppträdde med luftakrobatik. Jag samarbetade med ett kranbilsföretag, som har en depå i Norrköping. Jag ringde och frågade om de kunde hjälpa till. Det är därför vi är här.
Du har ingen höjdskräck?
– Ska jag vara, helt ärligt, är det lite pirrigt. Drygt 50 meter är ju ändå en bit upp i luften, säger han.
– När jag var yngre och hade musklerna på rätt ställe så jobbade jag i luften och hade ett annat sätt att tänka på... Jag ska visserligen bara sitta nu, men 50 meter är högt upp ändå.
Under tiden Elias läser ur sin senaste bok så visas frun Agnes illustrationer på en stor skärm nere på marken i Vasaparken.
Fredagens rekordförsök är ett av flera paret Våhlund har planerat för att sätta fokus på just högläsning.
– Vi vill få tillbaka högläsningen på agendan igen och få fler föräldrar och andra vuxna att läsa högt för och med sina barn. Den siffran minskar år för år. Vi måste ändra på det. Mitt rekordförsök är ett sätt att lyfta vikten av högläsning i såväl skolan som i hemmen, säger Elias.
Rapporten "Högläsning för barn" från stiftelsen LegiLexi visar att bara fyra av tio föräldrar med barn i åldern 10-12 år läser högt för sina barn.
– Det är inga roliga rapporter vi får nu. Mycket i skolan handlar om att prestera – att vara skärpt och fokuserad. Högläsningen är en av de få tillfällen i skolan, som alla barn ser fram emot och där de ges möjlighet att utvecklas genom ett avslappnat och kravlöst lyssnande, menar Elias.
Den första boken i serien släpptes 2017. Idén till "Handbok för superhjältar", som hade rubriken just "Handboken", kom när Elias nioåriga dotter kom hem och berättade att hon blev mobbad i skolan. Elias började fundera på att skapa en berättelse om mobbing, som skulle vara så spännande att alla ville läsa den. Han ville också att historien skulle göra att man ville diskutera mobbing i skolan.
Boken blev en omedelbar succé.
I dag har böckerna sålts i 1,5 miljoner exemplar bara i Sverige och exporterats till imponerade 23 länder.
Elias och Agnes Våhlund fick ta emot priset "årets barnboksdeckare" 2018.
– Det har gått över förväntan, säger Elias lite försiktigt.
Minst sagt.
– Det har onkeligen hänt en del från den första boken, som trycktes i 7 000 exemplar. Det var mycket för en debutant. Jag kunde inte förstå hur vi skulle kunna sälja slut på så många böcker. Det fanns inte ens i tanken.
Superhjältarna har en ljus framtid.
– Jag pratar mycket om både den inre och yttre resan. Det är häftigt med superhjältar och deras spännande äventyr, men jag tror också att många kan känna igen sig i figurerna. De kommer alla nära.
På fredag får vi höra mer om superhjältarna.
Från 50 meter upp i luften.