Åtskilliga kulturevenemang har blåsts av i sommar på grund av coronaspridningen. På Norrköpings konstmuseum fortsätter emellertid den hyllade utställningen med och av Cecilia Edefalk. "Hemkomsten" är det logiska namnet på utställningen som fokuserar på Cecilia Edefalks tillfälliga återkomst till Norrköping efter 30 år i förskingringen.
– Vi är oerhört glada över att äntligen presentera Cecilia Edefalks konstnärskap i stort format här i Norrköping. Vi var tidigt ute och har i dag flera viktiga verk av Cecilia i samlingen. Nu får dessa ett magnifikt sammanhang att verka i, sa museichefen Helena Persson när "Hemkomsten" öppnade i våras.
Hon är inte mindre glad nu. Vårens besökssiffror på konstmuseet var visserligen, av förklarliga skäl, lägre än vad man hoppats på. I gengäld har utställningen uppmärksammats nationellt och recensionerna har varit genomgående positiva. Att Cecilia Edefalk befäster sin starka ställning inom nutida svensk konst är uppenbart.
Ursprungligen skulle "Hemkomsten" ha visats fram till den 4 oktober. Efter de förändrade förutsättningarna har tiden nu förlängts till och med den 17 januari och alla inlånade verk i utställningen får vara kvar så länge.
– Det är vi väldigt tacksamma för, säger Helena Persson.
– Vi tror på en bra besökssommar hos oss. Utställningen visas i stora utrymmen med luftiga rum och våra besökare ska inte behöva känna någon oro av den anledningen. Coronautbrottet har påmint oss om hur vi tar hand om vår natur och om varandra. Det är samma tema som går igen i Cecilia Edefalks konstnärskap. Hon berör både livet och döden på ett starkt och hoppingivande sätt.
I sommar ska också utställningen bli fullständig när installationen "Bo", på gräsmattan framför Norrköpings konstmuseum, har vuxit upp. Verket utgörs av en blomsteräng med svenska ängsblommor som kommer att etablera sig under sommaren. Ett sätt att värna samspelet mellan människan, naturen och djurlivet. Intill kommer Norrköpings biodlarförening att placera en bikupa med honungsbin för pollinering.
Hon passar också på att tipsa besökare till konstmuseet att inte glömma baksidan. Skulpturparken, invigd 1960 och tummelplatsen för Eldkvarns omtalade debutspelning (som Piska Mig Hårt), glöms lätt bort. Parken innehåller 15 skulpturer av bland andra Eric Grate, Elli Hemberg, Arne Jones och Olle Baertling.