Satirtecknare spekulerar om framtiden

Satir i dessa märklig tider, är det ens möjligt? Jodå, Arbetets museum visar några av världens främsta politiska illustratörer i utställningen "Godmorgon, Framtid!".

Finns det hopp om mänskligheten och hur ser det i så fall ut? Sex välrenommerade satirtecknare visar sina framtidsspaningar på Arbetets museum. Karin Z Sunvisson kommenterar klimatkrisen i sin bild av Strykjärnet och Mia Mottelson den ständiga digitala övervakning vi idag lever med.

Finns det hopp om mänskligheten och hur ser det i så fall ut? Sex välrenommerade satirtecknare visar sina framtidsspaningar på Arbetets museum. Karin Z Sunvisson kommenterar klimatkrisen i sin bild av Strykjärnet och Mia Mottelson den ständiga digitala övervakning vi idag lever med.

Foto: Karin Z Sunvisson/Mia Mottelson

Norrköping2021-11-01 11:45

Arbetes museum gav uppdraget till sex satirtecknare att spana på temat framtid. Resultatet visas nu i utställningen "Godmorgon Framtid!" som öppnade i helgen.

– Vi vände oss till sex av våra absoluta favoriter som också representerar olika delar av världen, säger Carina Milde, intendent för EWK-museet på Arbetets museum och projektledare för utställningen.

– Vi ville hitta ett ämne som är spännande att ta sig an utan att något politiskt parti ska kunna ha en åsikt om det, säger hon.

Det är namnkunniga satirtecknare som bidragit med tre framtidsspaningar var. I flera fall originalverk som är gjorda speciellt för utställningen.

– De är alla extremt olika i anslag och uttryck och tar upp olika saker, säger Carina Milde.

Här finns Ann Telnaes, Pulitzerprisvinnare och tecknare för Washington Post.

– Hon är verkligen en klassisk satirtecknare som levererar sina editorial cartoons dagligen. Hon är fenomenal på att hantera det ganska dramatiska politiska dagliga samtalet i USA.

I sina bidrag till utställningen tar hon bland annat upp situationen för de hemlösa i USA som försämrats drastiskt i takt med de växande ekonomiska klyftorna. Det handlar också om vapenlagarna och covid -19.

Italienska Marilena Nardi är bland annat känd för att utmana den italienska maffian med sina satirteckningar och här kommenterat hon blandannat djurinidustrin.

– Med dagens industriella djuruppfödning skapar vi inte bara monster, vi blir själva monstruösa, säger hon i en kommentar.

Deltar gör även Mia Mottelson från Danmark och tre tidigare EWK-pristagare finns också med. Det är Siri Dokken från Norge, Doa el-Adl från Egypten  och Karin Z Sunvisson från Sverige som också deltagit i produktionen av utställningen.

– Ett av Karins bidrag är också affisch till utställningen där Arbetets museum till viss del hamnar under den stigande vattenlinjen, säger Carin Milde.

Det är mörka bilder av framtiden som de sex satirtecknarna visar upp. Det är en tuff utställning som visar konsekvenserna av vårt handlade men det finns även humor och hopp och det är viktigt, betonar Carin Milde. 

– Hoppet är just det att vi har tecknare som inte slutar att kommentera och bearbeta det som händer och som hjälper oss att skratta åt eländet, säger hon.

Utställningen pågår till 24 april 2022. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!