Så ska SON locka hem publiken igen

Världspremiär, en kväll med Mozart, Linnea Henriksson eller disco... Symfoniorkestern möter den nya säsongen med ett program, som ska locka hem publiken till salongerna igen.

Världspremiär, en kväll med Mozart, Linnea Henriksson eller disco... Symfoniorkestern möter den nya säsongen med ett unikt och storslaget program, som ska locka tillbaka publiken till salongerna i Norrköping och Linköping.

Världspremiär, en kväll med Mozart, Linnea Henriksson eller disco... Symfoniorkestern möter den nya säsongen med ett unikt och storslaget program, som ska locka tillbaka publiken till salongerna i Norrköping och Linköping.

Foto: Mats Willner/TT/Pressbild

Norrköping2022-05-14 08:30

– Vi har jobbat stenhårt den senaste tiden och fyllt programmet med riktiga favoritverk, men vi har alla en utmaning att få tillbaka och locka ny publik till våra salonger, säger Henrik Marmén, som är konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) blir säsongens klassiska profil och tonsättare. Han skapade och komponerade över 600 verk under sin korta livstid. Han dog, blott 35 år gammal, med pennan i handen under arbetet med Requiem i Wien.

undefined
SON:s chefsdirigent Karl-Heinz Steffens.

Vad är så speciellt med just Mozart?

– För det är så svårt... Mozart är en av de absolut största i vår historia. Hans symfonier och mästerverk är stora utmaningar. Bara en bra orkester kan spela Mozart. Vi har gjort det förr. Vi ska göra det igen, säger chefdirigent Karl-Heinz Steffens.

– Att spela Mozart är en ständig process, som utvecklar både orkestern och musikerna.

Torsdagen den 20 oktober ges "Triss i Mozart" med hans Symfoni nr 39, 40 och 41 under en och samma kväll i en och samma konsert.

Blir inte det tråkigt?

– Nej, säger Karl-Heinz Steffens snabbt.

– Det är en av de bästa konsertkvällarna i världen. Det finns inget mer spännande än de tre tillsammans... Mozart skrev nästan allt på beställningen. Det kunde vara för adeln eller för en festival, men de här tre skrev han för sig själv. Han satte sig ner och skapade det här med sina känslor och tankar i en tid av hans liv, när han hade det tufft och jobbigt på alla sätt.

undefined
Anne Sofie von Otter kommer till Norrköping och är med i världspremiären av "Livets bok" i De Geerhallen.

Mozart har sällskap i det enorma utbudet av flera svenska namn Sven-David Sandström, Ylva Fred och Johannes Jansson.

– Vi vill lyfta fram musik från vår egen tid, där vi inte bara har fokus på etablerade namn utan också lyfter fram verk, som är skrivna av en yngre generation, menar Henrik Marmén

Kompositören, tonsättaren och professorn Sven-David Sandström (1942–2019) skulle ha fyllt 80 år i år. Han hyllas av Symfoniorkestern, som ger världspremiären av hans sista opera "Livets bok" i Norrköping och De Geerhallen den 14 oktober.

– Jag träffade Sven-David ett halvår före hans bortgång, där han uttryckte "det skulle vara en dröm om ni kunde framföra "Livets Bok" hos er. Vi fick bollen i vårt knä där och då. När han gick bort satt vi med den här bollen och kände "vi måste bara göra det – ingen annan kommer våga ta i det", säger Henrik.

– Jag har inte upplevt något liknande uppdrag tidigare. Det är alldeles unikt.

undefined
Henrik Marmén är konstnärlig chef på SON.

"Livets Bok" bjuder på 22 solister (Anne Sofia von Otter tackade nyligen ja till kvällarna) och Eric Ericsons kammarkör.

– Det blir en helhetsupplevelse på över fyra timmar, men som är så mycket mer än bara opera. Det blir dramatiska inslag med ljus- och videoeffekter.

Programmet innehåller ett kärt återseende med "Musik i det gröna" på såväl Augustifesten i Norrköping den 21 augusti som Stadsfesten i Linköping tre dagar senare, ett möte mellan den hyllade artisten Linnea Henriksson och SON, discokonsert i "Studio 54", med Andreas Lundstedt, Lina Hedlund och Linda Pritchard på scenen.

Säsongen öppnar den 8 september i Crusellhallen med verk av Mozart och Strauss under ledning av Karl-Heinz Steffens, som äntligen får möta hela sin publik med sin orkester.

– Vi tappade tempo under pandemin och fick aldrig chansen att lyfta med Steffens på grund av den, men nu... Vi har en härlig framtidskänsla i orkestern. Det finns energi och kvalité, säger konsertmästaren Henrik Jon Petersen.

Agrell kommer hem

Vad: Kompositören som längtade hem.

Var: De Geerhallen

När: Klockan 18.00 den 23 november.

Med: Jursla Barock – en ensemble från SON under ledning av Fredrik Anderberg.

Om: "Tonsättaren Johan Agrell föddes i Norrköping 1701, men tillbringade större delen av sitt liv i Tyskland. Han är en av våra mest framgångsrika superexporter. Han var "hej och tjena" med många av den tidens giganter som Bach, Händel och Vivaldi. Vi tar hem honom igen efter 300 år", berättar Fredrik Anderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!