Det är en måndag för drygt åtta år sen. Gänget som kallar sig Crazy Pictures har sitt dagliga möte. Det går ganska bra för dem. De är fortfarande färska i branschen men har bestämt sig för att satsa allt på sina filmdrömmar. De gör reklamfilmer åt dem som är intresserade. Det ska i sin tur finansiera deras egna filmprojekt.
Plötsligt drar Hesa Fredrik igång utanför fönstret, ni vet sirenen om viktigt meddelande till allmänheten som ska varna för fara och som testas ett antal måndagar varje år. Där nånstans börjar historien bakom "Den blomstertid nu kommer".
– Idén föddes då. Varför har ingen gjort film om det förut?, säger Rasmus Råsmark.
– Vad händer när det man inte trodde skulle hända faktiskt händer och framförallt vad händer med människorna, säger Olle Tholen.
Där och då bestämmer sig Olle Tholen, Rasmus Råsmark, Albin Pettersson, Victor Danell och Hannes Krantz, kvintetten som var och är Crazy Pictures, för att det ska bli utgångspunkten för den långfilm de pratat om i princip sedan de först strålade samman under gymnasietiden bara ett par år tidigare.
Nu är det plötsligt bara några veckor kvar till premiären och den slutgiltiga bekräftelsen på att idén faktiskt blev verklighet.
– Man slås ju själv av resan vi gjort. När vi tittar på bilderna från den tiden är vi ett gäng finniga pojkar, skrattar Rasmus Råsmark.
– Det var otroligt mycket jobbigare än vi trodde men blev också mycket bättre än vi trodde. Vi har blivit otroligt mycket bättre på att göra film under de här åren. Ribban har höjts hela tiden. Hade vi vetat hur högt den skulle höjas för åtta år sen hade vi inte haft en aning om hur man skulle kunna hoppa så högt, säger Olle Tholen.
Backar vi bandet ytterligare ett antal år hamnar vi på slätten utanför Mjölby. Där i två granngårdar växer Albin Pettersson och Victor Danell upp. Deras mammor tycker att de borde börja leka med varandra eftersom de är grannar och så blir det också. När de är i nioårsåldern börjar de spela in film ihop och de vill ha ett häftigt namn - de bestämmer sig för att kalla sig Crazy Pictures. I andra småorter sker liknande saker. Olle Tholen kommer från Vånga, eller utanför Vånga om man ska vara noga, och gjorde sin första biljaktsscen med familjens åkgräsklippare. Rasmus Råsmark växer upp i Lundtorp utanför Hultsfred och Hannes Krantz i Katrineholm. Gymnasiet för dem till Norrköping.
– Det började som en lek för oss alla och vi har fortsatt att leka. Filmandet blev lite en undanflykt att kunna fortsätta leka med kameran som en ursäkt och viljan att berätta en historia förenar oss allihop, säger Olle Tholen.
– Att vi kommer från landet har nog varit viktigt. Där finns det åkgräsklippare du kan köra med och brädor du kan bygga grejor med. Vi är egentligen fortfarande ett gäng bonnläppar som bygger grejor, säger Rasmus Råsmark.
2009 blir en slags vändpunkt för Crazy Pictures och början till den internetburna succé de skulle bygga de kommande åren. Kortfilmen "Nakenlekar" släpps och deras fanbase på nätet växer snabbt och stadigt. Året därpå kommer sen första delen av den kultförklarade "Poesi för fiskar" - sex kortfilmer som får youtube att go bananas. 2015 kommer ytterligare ett gäng kortfilmer under samma samlingsnamn.
– Att vi gjorde de där kortfilmerna betydde massor. Det var vår skola och där vi hittade vårt språk säger Rasmus Råsmark.
– De är gjorda helt efter vårt eget huvud. Det finns inga beställare utan bara våra egna idéer. Det är 13 ganska maxade produktioner i olika stilar och helt avgörande för vårt självförtroende, säger Olle Tholen.
Trots den monumentala internetsuccén är intresset från den svenska filmbranschen svalt samtidigt som det kliar i fingrarna på filmkollektivet att äntligen sätta igång med sin långfilm.
– När vi släppte kull två av Poesi för fiskar och vaknade på morgonen hade vi sex missade samtal från olika filmstudios i Hollywood. De undrade vilka vi var och varför de aldrig hade hört talas om oss så den amerikanska marknaden reagerade mycket snabbare än den svenska helt klart, berättar Olle Tholen.
Med egna pengar finansierar Crazy Pictures piloten till "Den blomstertid nu kommer" och söker finansiering. Ett visst försiktigt intresse finns men också starka önskemål om samarbeten med olika etablerade produktionsbolag. Det är dock inte Crazy Pictures intresserade av. Att stå utanför är lite av deras livsluft.
– Att bli en del av etablissemanget är nog det värsta som kan hända oss. Hade vi lyssnat på önskemålen från branschen hade det definitivt blivit ett magplask, säger Olle Tholen.
Crazy Pictures sista utväg blir att testa sin publik via crowdfunding. På Kickstarter ber de om 300 000 kronor för att kunna dra igång filmproduktionen.
– Det var nervöst men vi fick in den summan på 23 timmar, säger Rasmus Råsmark.
Totalt får Crazy Pictures in 800 000 kronor i den största svenska Kickstarter-kampanjen någonsin och nu är finansieringen inga problem. SF-bio hakar på. Nystartade Norrköpings filmfond satsar pengar, en TV-kanal går in och flera större privata finansiärer. Filmens budget landar till slut på 18,5 miljoner kronor och filmen är redan såld till ett tiotal länder.
Resan är fullbordad men en ny står för dörren. Crazy Pictures-kollektivet är hemlighetsfulla men de amerikanska kontakterna kommer att leda till nåt konkret och en ny film finns redan på planeringsstadiet.
– Vi har definitivt inte slut på idéer men först kan det vara skönt med en ledig sommar, säger Rasmus Råsmark.