Rekordintresse för Dokumentärfotosalongen - igen

Intresset för fotografi ökar för varje år. Inför årets Dokumentärfotosalong blev det nytt ansökningsrekord. Igen.

Louise Qvarfordt, Bengt Engwall och Björn Granstrand försvarar de östgötska färgerna i årets dokumentärfotosalong. Totalt medverkar 83 utställare från hela landet.

Louise Qvarfordt, Bengt Engwall och Björn Granstrand försvarar de östgötska färgerna i årets dokumentärfotosalong. Totalt medverkar 83 utställare från hela landet.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2021-09-03 19:45

För femte året i rad öppnar Arbetets museum portarna till årets Dokumentärfotosalong (invigning under lördagen). Proffs och amatörer från hela landet får skicka in bilder till utställningen. I stort sett alla år har det varit rekord i antalet ansökningar. Så även i år. 257 ansökningar kom in. Sammanlagt 1345 fotografier och 45 filmer granskades anonymt av juryn.

– Det är alltid lika roligt att sätta ihop den här utställningen, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

undefined
"Drop dead gorgeous" är en bildserie av Alice Hedström från Göteborg. Ingår i årets Dokumentärfotosalong.

Årets tema för utställningen är "Se mig!" och nytt för i år är också att Västerbottens museum är medarrangör och visar utställningen även där. 83 utställare valdes ut och 44 av dem visas på Arbetets museum och 46 på Västerbottens museum, varav sju stycken visas på båda platserna.

undefined
"William" är en del i den fotoserie Louise Qvarfordt gjort med sin vän.

– Förra årets tema var "Kaos" och det kändes helt rätt då. "Se mig!" känns extra viktigt i år efter isolering och pandemi. Något mer positivt och en möjlighet att visa upp sig och ta plats. Tolkningarna är många, säger Sara Grevlund.

undefined
"Se upp!" kallar Bengt Engwall sitt bidrag på GB-gubben som pockar på uppmärksamheten.
undefined
Hultaström Sågverk finns inte längre. Björn Granstrand brinner för att dokumentera bortglömda och förbisedda platser.

Tre av årets fotografer kommer från Östergötland. Bengt Engwall (Norrköping), Louise Qvarfordt (Norrköping) och Björn Granstrand (Vadstena) och de har alla olika angreppsvinklar på årets tema.

Björn Granstrand driver ett projekt för alternativ turism och vill lyfta bortglömda och förbisedda platser. Hans tre bilder visar tre platser i olika stadier av förfall.

– Bilderna är en möjlighet för människor att se dessa platser innan de försvinner. Det handlar om 100 år av möda innan förändringens vind blåser och det blir nåt nytt. Inget av motiven på mina bilder finns kvar längre, säger han.

Louise Qvarfordt följde sin vän William, som är transperson, under en dag. 

– Han har kämpat många år för att bli sed för den han är. Jag har hört talas om dokumentärfotosalongen i många år men har inte haft tid men årets tema passade perfekt, säger hon.

För Bengt Engwall är det andra året han blivit utvald till salongen. Hans bild "Se upp!" stötte han på av en slump. Den klassiska GB-gubben i ett fönster i en lada på Vikbolandet.

– Den är humoristisk men det finns nåt tragiskt i bilden också. Han ser rätt ensam ut, säger han.

Dokumentärfotosalongen visas till 9 januari 2022. Tre stipendiater utses i tre kategorier: Juryns pris för bästa bild/film, Juryns pris för bästa bild/film utifrån temat och Publikens pris för bästa bild/film där besökarna får lägga sin röst på sina favoritbilder.

undefined
Vannessa Wall från Årsta deltar med en serie färglada målningar med sina barn i centrum. Ingår i årets Dokumentärfotosalong.
undefined
Bilden ingår i fotoserien "Dold" av Anita Szava från Spånga. Ingår i årets Dokumentärfotosalong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!