Att många kulturarbetare drabbas hårt av restriktioner under pandemin är ingen nyhet. Branschen har nu samlats och söker tydligare regler kring folksamlingar. I ett öppet brev till både Kulturdepartementet och Justitiedepartementet betonar de undertecknade hur regelverket uppleves som inkonsekvent.
"Regeln om högst 50 personer på evenemang runt om i Sverige står fast. Samtidigt öppnar till exempel Eriksdalsbadet utebad i Stockholm och får ta emot 650 personer. Vi ser fulla krogar, uteserveringar och överfulla badstränder och gräsmattor. Samtidigt går musiker, scenarbetare och artister på knäna och krisstödet räcker inte."
Bland de som skrivit på uppropet finns bland annat Emelie Sandberg, cirkusartist, från Norrköping.
– Många i min bransch faller mellan stolarna. Jag har bara tur att jag jobbat hårt och sparat pengar. Jag har inte haft någon inkomst sedan i januari, förutom en TV-show i Tyskland.
Förra året gjorde Emelie Sandberg bland annat över 400 framträdanden tillsammans med Cirque de Soleil, i Sverige och utomlands.
– Jag har alltid tänkt att jobb kommer och jobb går, men nu spelar det ingen roll vad man gör.
Tillsammans med sin man driver hon sitt företag. Även hennes man är i samma bransch. För att klara sig har de tagit extrajobb på lager.
- I andra länder får de mer stöd. Här är det svårt att få ersättning. Sverige och staten måste göra något åt det här. Vi betalar höga skatter men får inte hjälp över huvudtaget. Jag har alltid varit stolt över Sveriges skyddsnät, men det här är långt ifrån något att vara stolt över, säger Emelie Sandberg.
I skrivelsen finns namn som Markus Krunegård, Olle Persson, Kajsa Grytt, Karin Dreijer och Sibille Attar. Flera andra yrkeskategorier finns representerade som regissörer, ljudtekniker, ljustekniker, DJ:s, producenter, arrangörer, dansare, designers och koreografer.
Uppropet avslutas:
"Vi har självklart förståelse för att vi fortfarande lever mitt i en pandemi och respekterar faktumet att smittspridningen är högst allvarlig men hur kan reglerna skilja så pass mycket? Vi kräver en tydlig förklaring till varför vår bransch straffas hårdare än andra."
Markus Krunegård väljer att inte kommentera. Kulturdepartementet hänvisar till Justitiedepartementet som ansvarar för regelverket kring covid-19, men vi har inte fått någon kommentar.