Bakom Berman Literature Prize står paret Thomas och Catharina Berman. Deras gemensamma donation gör det möjligt att under tio år dela ut 750 000 kronor årligen till en författare som, oavsett bakgrund eller genre, verkar i den judiska traditionens anda.
– Vi har en stark jury bakom oss som redan nu är igång med att läsa tänkbara kandidater. Jag misstänker att antalet kandidater är begränsat även om det är ett internationellt pris. Det är få författare som kan komma ifråga. Den första prisutdelningen kommer att ske i Stockholm i juni 2021, säger Thomas Berman.
Thomas Berman är förvisso född i Stockholm men växte upp i Norrköping. Hans morfar, Mauritz Stern, kom utan pengar på fickan till Sverige från Polen i början av 1900-talet. Tillsammans med sin bror Karl startade han det klassiska modehuset Sterns 1913. Under många år var Sterns en betydande arbetsgivare samtidigt som det var till Sterns Norrköpingsborna vallfärdade för att ekipera sig. Även Thomas Bermans pappa, Nils Berman, arbetade på Sterns innan han byggde en karriär som skribent och kritiker.
– Numera har jag ingen direkt koppling till Norrköping mer än att vi stannar till i stan åtminstone någon gång varje sommar. Och så håller jag på Kamraterna förstås. Som liten spelade jag i ett av pojklagen, säger Thomas Berman.
Thomas Berman var i 20-årsåldern när han lämnade Norrköping. För några år sedan donerade paret Berman Maria Miesenbergers skulpturgrupp med de tre nallarna vid Kristinaskolan till kommunen. Under mottot "Kunskap är något som inte kan tas ifrån en" vill nu Berman Literature Prize lyfta fram författarskap i den judiska traditionens anda. I avsiktsförklaringen slås det bland annat fast:
Det är en kunskapstradition där tolkning, tolkningsbegrepp och minne står i centrum, och som på grund av historiska omständigheter präglade av förföljelse och diskriminering ofta är skriven från en marginalposition och en exilerfarenhet.
Det är en pågående utforskande diskussion vars alla former har en sak gemensamt; en hänförd och uppriktig tro på den litterära textens förmåga att överskrida tider och kulturer, att med ord förmedla erfarenheter och tankar mellan människor.
I juryn sitter Daniel Pedersen (forskare och förläggare), Ingrid Elam (författare och kulturskribent), Hanna Nordenhök (författare), Svante Weyler (förläggare) och Thomas Steinfeld (författare och journalist).