2022 stod det klart att det gamla Noss-området på Butängen – med anor från slutet av 1800-talet – ska rivas till följd av bygget av Ostlänken. Nu två år senare, vill lokala kultursjälar blåsa liv i det annars tomma området – med en helt ny festival.
Den ideella kulturföreningen Peking House är inte främmande för att hitta udda platser att anordna sina olika evenemang på i Norrköping. Denna gång blir det i detta gamla industriområde.
– Vi sa att vi ville vara i miljöer där ingen hade varit förut, säger festivalgeneralen Anders "Gresse" Grentzelius.
– Det blir roligt för den lokala publiken som är van att gå på massa olika ställen, att de får se helt nya platser, fortsätter han.
Han, Sanna Gebeyehu och Kim Dahlberg arrangerar första upplagan av Peking House Festival. Men i ryggen har de ett helt team av människor som hjälper till. Tillsammans kommer de att bjuda in nationella som internationella artister inom den elektroniska musik-scenen. Under två dagar i september kommer ödeområdet att fyllas av konst, musik och människor.
Tanken är att de ska ha två scener. En i den tomma lokalen som kommer rymma 600 personer, och en strax utanför, utan övre gräns på antal personer. De kommer även att blåsa liv i restaurangen Ayaka på festivalområdet. Det en gång populära asian-fusion-stället som huserade på Arbis fram till 2021.
Men det finns ett problem menar gänget, inget som kommer att hindra från att festivalen blir av, men något som gör det lite svårare för en förstagångs-festival. Och det är samma sak, varje gång.
– Det är ekonomin. Det är ingenting annat, berättar Sanna Gebeyehu.
– Kunskapen, kontakter och allt sånt, det har vi. Hur man ska tänka kring säkerhet, till allt med artister och så, det kan vi. Men det är det ekonomiska, fortsätter hon.
Både Sanna, Anders och Kim jobbar ideellt för att skapa den här typen av evenemang för Norrköpingsborna. Kulturrådet har gett Peking House pengar för att genomföra festivalen, men gruppen menar att den summa som de har fått – inte räcker till för att täcka alla kostnaderna som kommer att bli. Vilket de är väl medvetna om.
– Nu dyker vi bara rakt ut. Vi kommer att landa, säger Sanna Gebeyehu.
– Ja, men vi bor ju i Norrköping, vi verkar i Norrköping och vi gör det för Norrköping, menar Anders Grentzelius.
Erfarenheten inom gruppen är lång, och med många projekt och spelningar i ryggen. Kim Dahlberg har tidigare varit en del av musik- och konstnärskollektivet Den Svenska Björnstammen. Han har även jobbat för Arbis och med City to City i Linköping som arrangerar live-spelningar i hela Östergötland.
Under 90-talet var Sanna Gebeyehu en del av klubbscenen i Stockholm. Hon har även varit med och arrangerat Stockholm Fashion Week och andra större event. Nu bor hon sen två år tillbaka i Norrköping och vill arrangera saker lokalt.
Anders "Gresse" Grentzelius har blivit en musikprofil i Norrköping sedan tiden med Grammisbelönade housegruppen Spånka NKPG. Numera utgör han ena halvan i duon Dirtytwo, och driver skivbolaget Peking House.
Nu vill dessa personer i samverkan med andra aktörer lägga grunden för den nya, förhoppningsvis återkommande festivalen.
– Det här är ett samarbete mellan de lokala kultureldsjälarna, förklarar Anders.