Löfstad slott blir kuliss till klassisk pjäs

En inbilsk och självömkande gubbe envisas med att gifta bort sin dotter till fel person, medan sluga och starka kvinnor försöker sätta stopp. Det är huvudtemat i pjäsen av Molière som nu sätts upp på Löfstad slott.

Jörgen Mulligan gör comeback i rollen som hyptokondrikern Argan.

Jörgen Mulligan gör comeback i rollen som hyptokondrikern Argan.

Foto: Monica Hansson

Norrköping2018-05-24 16:00

En hypokondrisk överklassman i 1600-talets Frankrike vill gifta bort sin dotter till en läkare för att få uppmärksamhet till sig själv. Samtidigt försöker hans fru lura honom på förmögenheten, och i bakgrunden lurar pigan. När Molières "Den inbillade sjuke" nu sätts upp på Löfstad slott är det med en erfaren ensembel och intriger som är aktuella än i dag.

– Den är eftertänksam, finurlig och den hanterar ett ämne som fortfarande är aktuellt. Hur blir kvinnor behandlade? säger Carina Perenkrantz, producent för och skådespelerska i föreställningen.

Det var i april månad som hon fick frågan om att sätta upp "Den inbillade sjuke" på Löfstad slott inför sommaren.

– Självklart hade jag önskat en lite längre och intensivare repetitionsperiod, men det är en skicklig ensembel som skapar stadga, säger Carina Perencrantz.

"Starka kvinnor har alltid fascinerat mig"

Hon spelar Toniette, piga och ett energiknippe som inte räds att sätta ner foten och säga vad hon tycker.

– Det är roligt att spela Toniette. Starka kvinnor har alltid fascinerat mig, säger Carina Perencrantz.

Hennes rollfigur blir starkt nedtryckt av Argan, spelad av Jörgen Mulligan, den tjurskallige hypokondrikern vars fru Beline, spelad av Tina Leijonberg, försöker lura honom.

Det är sju år sedan Jörgen Mulligan senast sågs på scen, då på Östgöta teatern.

– Jag tappade lusten att spela när jag blev uppsagd. I trettio år hade jag arbetat där, och såg fram emot att jobba några år till innan pensionen. Men så blev det inte, jag fick gå tidigare, säger Jörgen Mulligan.

Kostymer från blandade epoker

Han störtdök ner i en depression. För tre år sedan stötte han på Carina under ett Ikea-besök, och hon undrade om det inte fanns någonting som han skulle vilja göra.

– Jo, jag skulle vilja spela Argan en gång till, sa jag till henne. Den kanske inte är så lämplig egentligen, det är rätt grova uttryck han för sig med. Slampa och Slyna, men det är teater och det är en rolig översättning av Molières verk, berättar Jörgen Mulligan.

Kostymerna kommer alla från Östgöta teaterns garderober.

– Vi har inte sytt någonting inför föreställningen utan jag har rotat runt i garderoberna. Det finns inte så mycket från just 1600-talet dock så jag har blandat lite, berättar Agneta Skarp, kostymör och scenograf.

På lördag är det premiär och totalt kommer det att framföras nitton föreställningar. Några av datumen är redan slutsålda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!