Lekfull framtidstro på största allvar

Flytande städer, grönsaksodling i parker och kanske helt nya familjekonstellationer. Ingen vet exakt hur vår framtid kommer att se ut. Men i nya utställningen "Framtidsland" gör Arbetets museum ett försök och till hjälp har man haft både forskare och ungdomar.

Nutidshistoria. Ann-Sofie Axelsson, utställningsproducent för "Framtidsland" på Arbetets museum, visar väggen där konjunkturkurvan fyllts med tidstypiska ord.

Nutidshistoria. Ann-Sofie Axelsson, utställningsproducent för "Framtidsland" på Arbetets museum, visar väggen där konjunkturkurvan fyllts med tidstypiska ord.

Foto: Mikael Ekstrand Holgersson

NORRKÖPING2014-05-20 11:32

– Det här är det största och djärvaste vi någonsin gjort, inleder museidirektör Niklas Cserhalmi när vi får en förhandstitt några dagar före premiären.

– I klimathotets skugga har vi skapat en vision som andas lekfullhet och optimism. Det känns häftigt att se resultatet av det som började med en tanke 2011.

"Framtidsland" är Arbetets museums nya stora utställning och den tar vid där "Industriland" slutade. Och på femte våningen i det vackra strykjärnshuset finns massor att upptäcka.

Verktygslåda

– Jag tycker att man ska se utställningen som en framtidens verktygslåda, med innovativa lösningar och tips på hur vi tillsammans kan skapa ett hållbart samhälle, säger utställningsproducent Ann-Sofie Axelsson och tar oss med på en rundvandring.

Allra först möts vi av en jättelik kalendervägg där konjunkturkurvan från 1980 och fram till nutid fyllts med tidstypiska uttryck och fenomen. Här samsas ord som yuppie och musarm med fredagsmys och klimatångest. Några har luckor man kan öppna. Bakom yuppie döljer sig en osannolikt stor mobiltelefon, medan det är helt svart innanför klimatångest-luckan.

Karpdamm

– Väggen ger en bakgrund till den kris vi hamnat i, men den är också utställningens enda dystra inslag, fortsätter Ann-Sofie Axelsson och lotsar vidare till en nyinstallerad karpdamm där modeller av flytande städer guppar omkring.

Precis som resten av utställningen är den ett resultat av rundabordssamtal mellan ungdomar och forskare om tänkbara framtidsscenarier. Tankarna och idéerna har sedan gestaltats av konstnärer och formgivare. En av de 35 unga som varit med är 19-åriga Mira Engström som går sista året på samhällsprogrammet med inriktning på hållbar utveckling på Folkungaskolan i Linköping.

Spelar roll

– Jag känner mig stolt över vad vi åstadkommit och hoppas verkligen att både unga och andra kommer hit och tittar. Det finns så mycket domedagsstämning och uppgivenhet, men här kan man se att det faktiskt spelar roll vad man gör. Det är inte meningslöst.

Utställningen är indelad i olika avdelningar där allt utgår från konkreta vardagsfrågor. Här finns bland annat jobb, transport, mat och konsumtion. Överallt blandas basfakta med interaktiva inslag. Allt känns visuellt, lekfullt och spännande. Det kliar i fingrarna – jag vill trycka på knappar, prova cykelkarusellen och testa mitt hållbarhets-id på samvetsväggen. Och naturligtvis skapa min egen framtidsvision på scenen i "De oändliga möjligheternas boendeteater".

– Den kan man fotografera direkt och lägga ut på Instagram, visar Ann-Sofie Axelsson.

1980-talsföremål

Det populära löpande bandet med tidstypiska prylar från utställningen "Industriland" återanvänds, men nu med föremål från 1980-talet och framåt.

Stefan Löfven invigde Framtidsland i lördags, 17 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!