Legendariska NBF nu på kassettband

Googla "kultband" och chansen är stor att Norsholms Befrielsefront dyker upp på skärmen. Nu släpps tre timmars sparad och nästan bortglömd musik med denna udda orkester – på kassettband.

På väg. NBF, med Sverker Ydén och Mikael Kuylenstierna, gick alltid sin egen väg.

På väg. NBF, med Sverker Ydén och Mikael Kuylenstierna, gick alltid sin egen väg.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2016-05-27 16:00

Norsholms Befrielsefront, NBF, var punk långt innan punken var påtänkt. Det var höga skrik, tungt slammer, osorterat oväsen och låtar som hette "Jag har tappat ett kärl med urin" eller "En grekisk gerillamans klagan". De hade sina lyssnare men möttes också av de som förfasades.

– Inte ens proggen ville veta av oss, säger Sverker Ydén. När vi spelade på Hagaskolan sa en av lärarna att det värsta han hade upplevt innan han hörde oss var när han var med på en obduktion.

Sverker och Mikael Kuylenstierna, två av originalmedlemmarna, skrattar hjärtligt och gott åt allehanda NBF-minnen där vi sitter på en träbänk vid kanalen i centrala (nåja) Norsholm. Det är bara när tågen då och då dundrar förbi på bron bakom bänken den uppsluppna stämningen tillfälligtvis tystas.

Annars var det svårt att överrösta NBF. Bandet bildades 1969 under namnet Melby Blues Band, repade i en gammal statarstuga på Landsjö och unnade sig "ändlös improvisatorisk frihet".

– Vi lät inte som något annat band, säger Mikael Kuylenstierna och gör ett tröstlöst försök att beskriva bandets hemkokta stuvning av blues, rock och reggae.

– Vi gjorde allt fel, fyller Sverker Ydén i med stolthet i stämman. På fel sätt och vid fel tillfälle.

Till slut blev NBF så fel att de blev rätt och gruppen hade också sin trogna skara av fans. Inte minst på klassiska Ultrahuset utanför Stockholm där publiken kunde låttexterna. Norrköpingspubliken minns (?) de legendariska spelningarna i Lejongropen i Folkparken och undertecknad har ett eget skräckblandat minne från en spelning i Skärblacka Folkets hus i början av 1980-talet där NBF skulle vara förband till Eldkvarn.

– Inte förband, säger Sverker Ydén. Vi ville att det skulle vara på lika villkor. Därför körde även vi två set. Vi höll på i ett par timmar och Plura och grabbarna satt ute i köket och blev allt surare. Jag fick åka in till stan och hämta ett par backar öl åt dem.

NBF hann med tre plattor – en singel, en "tolva" och en LP – innan karriären rundades av 1986. Men gruppen lät nästan alltid bandspelaren stå på i replokalen eller under konserterna och det finns massor med musik sparad. Musik som nu alltså är tillgänglig i kassettform.

– Både kassetter och vinyler är på väg tillbaka, säger Sverker Ydén.

Det är bolaget Ljudkassett i Ljungsbro som nu släpper "Samlade synder". 42 låtar och totalt tre timmars musik. De båda kassettbanden, i en snygg liten plastask, släpptes klockan åtta på torsdagsmorgonen.

– Ingen av våra skivor är med i original, säger Mikael Kuylenstierna. Det är ganska oredigerat material som berättar hur det var och hur vi lät. En hel del av det låter fortfarande förvånansvärt bra. Särskilt livematerialet.

"Blinkmannen", singeln från 1982, finns i alla fall med i två olika och högst varierade versioner.

– Blinkmannen existerade på riktigt, avslöjar Sverker Ydén. Det var en gubbe som satt och lyste på innergården med en strålkastare hela nätterna.

Det var dylika existenser som inspirerade NBF:s texter. Underhållande, minst sagt. Men den som är sugen på att höra NBF live igen blir besviken. Någon återförening är inte aktuell.

– Inte ens något releaseparty, säger Sverker Ydén. Det är tyvärr omöjligt att få ihop bandet igen. Alla medlemmarna är inte tillräckligt "på".

Det blir till att leta fram sin gamla kassettbandspelare igen.

Norsholms Befrielsefront

Medlemmar genom åren: Harald Ydén, Sverker Ydén, Mikael Kuylenstierna, Thomas "Lumas" Kuylenstierna, Peter "Prutt" Raudsepp, Arne Oustad, Max Jernström, Pelle "Bullerbas" Strömfors, Kåre Fritz, Boo Cassel och Mats Schylström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!