Lars Vilks låda ska säljas i Norrköping

Verket ”Black Box” av konstnären Lars Vilks säljs nu på Galleri Kronan i Norrköping. När verket visades här 2011 i konstnärens närvaro skedde det under rigoröst säkerhetspådrag.

Till salu. ”Black Box” av Lars Vilks. 10 000 euro får den hugade spekulanten hosta upp.

Till salu. ”Black Box” av Lars Vilks. 10 000 euro får den hugade spekulanten hosta upp.

Foto: Åke Bjurham

Norrköping2019-06-15 09:00

Natten till i tisdags utsattes konstnären Lars Vilks skulptur ”Waaaall” i Örebro för ett brandattentat och totalförstördes. Det fick hans vän sedan 40 år, Åke Bjurhamn på Galleri Kronan i Norrköping, att reagera.

– Jag tog kontakt med Vilks och sa att jag tyckte vi skulle försöka sälja hans verk ”Black Box”. Han tyckte det var bra. "Vi eldar på", sa han.

Black Box är 90x90x90 centimeter stort, tillverkat i trä som målats med svart lackfärg. På ovansidan finns en skåra, och Lars Vilks själv beskriver verket som ”det självfinansierade konstverket”.

– Man ställer ut det och sedan får publiken stoppa sedlar i skåran, säger Åke Bjurhamn.

Priset är satt till 10 000 euro.

Som curator för Galleri Kronan valde Åke Bjurhamn att bjuda in Lars Vilks att göra en utställning 2011.

– Då hade han redan en fatwa hängande över sig och en prissumma på sitt huvud. Men han hade ett alter ego, Gaston Zucca, så då gjorde vi en utställning, Gaston Zucca Legacy, där vi visade hans verk i stället, förklarar Åke Bjurhamn.

Det blev en hel del hemlighetsmakeri inför vernissagen, eftersom Lars Vilks själv också skulle komma och hålla en föreläsning.

– Vi hade Säkerhetspolisen där med riktiga knallpåkar och utanför stod 16 piketer. Jag tror inte att vi har haft ett sådant pådrag i Norrköping överhuvudtaget, säger Åke Bjurhamn.

En del verk såldes – men för ”Black Box” fanns andra planer.

– Vilks och min plan var att det skulle doneras till Moderna museet. Men efter lång tid fick vi ett brev där museet avstod från att ta emot verket, berättar han.

Nästa plan blev att erbjuda verket till Norrköpings konstmuseum som donation.

– Det kom två tjänstemän från museet och verkade positiva, sedan hörde vi ingenting. När vi låg på lite fick vi beskedet att Konstmuseet inte hade plats för det. Det var för stort, berättar han.

Men Åke Bjurhamn är säker på att det är rädsla som ligger bakom.

– Man kryper som en mask och försöker slingra sig, utan att säga att ’vi vågar inte ta emot det’, säger han.

Själv känner han inga tvivel inför att sälja verket på sitt galleri.

– Jag har ju inte ritat någon karikatyr. Och jag är inte så himla rädd, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!