Därför lämnar hon som chef för Stadsmuseet

En lång period av arbetsmiljöproblem, där många anställda mått dåligt, är huvudorsaken till att Stadsmuseets chef Maria Jönsson lämnar sin tjänst efter en uppgörelse med Norrköping kommun. Det bekräftar flera källor för NT.

"Det har funnits under väldigt lång tid. Det har kommit och gått även under min tid såklart", säger Maria Jönsson om uppgifterna om arbetsmiljöproblem på Stadsmuseet.

"Det har funnits under väldigt lång tid. Det har kommit och gått även under min tid såklart", säger Maria Jönsson om uppgifterna om arbetsmiljöproblem på Stadsmuseet.

Foto: Privat

Norrköping2023-12-05 10:00

Det var förra veckan som Stadsmuseets chef Maria Jönsson lämnade sin tjänst med omedelbar verkan efter en uppgörelse med Norrköpings kommun.

– Vi har träffat en gemensam överenskommelse och det har skett på arbetsgivarens initiativ. Det är egentligen det jag kan säga. Det har gått väldigt fort och är väl bara nio–tio dagar sedan diskussionen började, säger Maria Jönsson som tillträdde som chef för museet 2020.

Tidigare medieuppgifter har antytt att det är Jönssons kritik mot kommunens nya organisation av kultur- och fritidsverksamheten som ligger bakom överenskommelsen. Men enligt flera samstämmiga uppgifter till NT ska orsaken till brytningen handla om långvariga arbetsmiljöproblem på Stadsmuseet. Flera källor som NT har pratat med beskriver en arbetsplats med stora interna problem kopplat till Maria Jönssons ledarskap. Det har gjorts flera arbetsskadeanmälningar och såväl fack som vården har varit inkopplade. 

undefined
Samstämmiga upgifter till NT beskriver Stadsmuseet som en arbetsplats med stora interna problem kopplade till Maria Jönssons ledarskap.

Att det är arbetsmiljöproblemen som är huvudorsaken till uppgörelsen bekräftas också från fackligt håll.

– Det handlar om arbetsmiljöproblem och det har varit en lång process. Det är lite olyckligt att det har framstått som att det handlar om kritik mot omorganisationen i kommunen. Det här har inte med det att göra. Omorganisationen vet vi inte vad den innebär ännu, säger Therese Furuskog, skyddsombud för Vision, som i övrigt inte vill kommentera uppgörelsen mellan Maria Jönsson och kommunen.

Eva Hanzén, verksamhetschef för konst och kultur på kultur- och fritidskontoret i Norrköping, tar nu över som tillförordnad chef för Stadsmuseet. På frågan om arbetsmiljöproblemen på Stadsmuseet svarar hon:

– Det jag kan säga är att jag arbetar i nära dialog med fackliga företrädare och skyddsombud och att överenskommelsen kommer sig av en utredning i linje med kommunens rådande rutiner. 

Varför lämnar hon sin tjänst?

– Med respekt för medarbetarens integritet väljer vi som arbetsgivare att inte gå in på detaljer kring den här överenskommelsen. Vi har gemensamt beslutat att gå skilda vägar eftersom vår bedömning är att det är det bästa alternativet, för alla parter, säger Eva Hanzén. 

undefined
"Stadsmuseet är en fantastisk institution som är uppskattad av många och för oss är det viktigt att alla våra medarbetare och chefer trivs på jobbet", säger kultur- och fritidsdirektör Maria Modig.

Samma svar ger kultur- och fritidsdirektör Maria Modig.

– Vi ser förstås väldigt allvarligt på alla typer av arbetsmiljöproblem och jobbar alltid för att säkerställa att alla medarbetare har en trygg arbetssituation. Stadsmuseet är en fantastisk institution som är uppskattad av många och för oss är det viktigt att alla våra medarbetare och chefer trivs på jobbet, säger Maria Modig.

undefined
"Det handlar om arbetsmiljöproblem och det har varit en lång process", säger Visions skyddsombud Therese Furuskog om anledningen till att Maria Jönsson lämnar sin tjänst som Stadsmuseets chef.

Att det funnits arbetsmiljöproblem bekräftar också Maria Jönsson själv.

– Det har funnits under väldigt lång tid. Det har kommit och gått även under min tid såklart, säger Maria Jönsson.

Hon menar att ekonomiska neddragningar under lång tid har påverkat både verksamheten och individer. Något som framkom vid en personalenkät för ett par år sedan.

– Det gör att många funderar på sin tjänst och stabiliteten i den. Det har varit ansträngt, säger hon.

Är det orsaken till överenskommelsen?

– Jag kommer inte att uttala mig om orsaken, säger Maria Jönsson.

Enligt uppgifter i Magasin K får Maria Jönsson ett avgångsvederlag på 737 100 kronor för att lämna sin tjänst.

Maria Jönsson arbetade tidigare som kultur- och fritidsdirektör i Vadstena kommun men lämnade den tjänsten efter en liknande uppgörelse 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!