Den kommunala filmfonden, som ska verka för en växande och stark lokal filmbransch, stöttar långfilmen ”Mens – the movie”. Filmskaparna bakom projektet har fått 200 000 kronor i produktionsstöd och siktar nu på premiär i slutet av 2017.
Projekt som växer
Från början var visionen en kortare dokumentär med rubriken ”Blod, skam & fläckar” . Sedan har filmen, precis som ämnet, utvecklats och växt snabbt då mens har fått ta större plats i det offentliga samtalet – såväl kulturellt och socialt som i granskande nyhetsjournalistik och forskning. Bland annat har sjukdomen endometrios uppmärksammats, flera böcker publicerats och mensskydd granskats bara det senaste året.
Intervjuskatt
I filmen får vi följa mensaktivisten Louise Berg (producenten som blev nu går in i huvudrollen) i hennes kamp att förändra synen på mens. Hon ger sig bokstavligen ut på en resa för att få veta mer.
– Vi har ett par internationella förslag på gäster, men vi får se. Redan nu har vi många fina och intressanta intervjuer, ett material vi vill lyfta fram genom att sätta in dem i ett sammanhang, förklarar Elin Bennett.
Går in i slutskedet
Målet är nu att få in 80 000 kronor för att kunna ta sig tid att klippa och efterbearbeta det stora material de har samlat på sig. Samtidigt arbetar de alla heltid inom Östergötlands kulturliv på olika sätt.
Förhoppningen är att tvätta bort skamstämpeln och öppna för samtal av olika slag, så att nästa generation inte behöver skämmas över något så naturligt.
Under arbetets gång har de bland annat samarbetat med skolor i Norrköping och Linköping, experter och andra myndigheter.
– Just nu har drygt 800 miljoner personer mens, vilket berör både dem själva och människor i deras närhet. Vi vill avdramatisera hela situationen kring det, säger Louise Berg.
Kvinnors hälsa, jämställdhet och lika rättigheter är viktiga komponenter i filmen.
– Våra intervjuer är faktiskt en kulturskatt med kvinnliga livshistorier, säger Louise Berg.
Internationella mensdagen
Den 28 maj, klockan 19, anordnas ett större event på Dynamo, i samarbete med Nemis. Där spelar bland annat lokala Luntgatan Girls och så presenteras projektet. De som vill kan även dela med sig av sin egen menshistoria.
– De som vill stötta oss kan betala in mellan 20 kronor och fem tusen kronor. Som tack kan de få exempelvis en menskopp, ett föredrag om mens av Louise Berg eller ett signerat exemplar av "Skammens Röda Blomma? – menstruationen och den menstruerande kvinnan i svensk tradition" av Denise Malmberg. Alla som är med får ett tack i filmens eftertexter.