I kejserliga spår på Löfstad Slott

Löfstad Slott samlar möbler, mode, konst och föremål från Empirens era av kejserliga spår i en och samma sal i sommarens utställning.

Ragnvi Andersson och Per Stålebro har jobbat och styrt med årets sommarutställning på Löfstad Slott, som tar besökaren tillbaka till början av 1800-talet och Empirens era.

Ragnvi Andersson och Per Stålebro har jobbat och styrt med årets sommarutställning på Löfstad Slott, som tar besökaren tillbaka till början av 1800-talet och Empirens era.

Foto: Mats Willner

Norrköping2020-06-07 12:00

Vi backar tillbaka till början av 1800-talet, när vi kliver in Kyrksalen i slottets södra flygel och låter oss svepas med av historiens vingslag.

Den franske kejsaren Napoleon drar fram och lägger kontinenten under sig. 

Sverige hämtar, från hans arméer, en ny kung i Jean Baptiste från ätten och kungahuset Bernadotte, som regerar än i dag.

Vi kallar tiden Empirens era, som markerar ett tydligt brott mot det gamla samhället – såväl stilmässigt som politiskt. Mahogny blir högsta mode inom inredning, brännförgyllningar är populära och man hämtar inspiration från romerska, egyptiska och grekiska tempel.

– Utställningen handlar om stilen och tiden, som skiljer sig så tydligt från det stökiga slutet på 1700-talet och den franska revolutionen. Med Napoleon och hans kjesartid följer en ny tid, säger verksamhetsledaren Per Stålebro.

– Familjen von Fersen bodde på Löfstad under den tiden och hängde, som sig bör om man levde i den svenska adeln, med i trenderna runt sekelskiftet mellan 1700 och 1800-talen. Utställningen är baserad på objekt från våra egna samlingar inne i slottet, men vi har också lånat in en del från internationella samlingar, berättar museipedagogen Ragnvi Andersson.

– Här får besökaren allt samlat under ett och samma tak från Empiren.

Mitt i den välsmyckade Kyrksalen står modet från den tiden, där särskilt det kvinnliga förändras radikalt med tunna klänningar, hög midja och platta skor.

Keit Svensson har sytt två av klänningarna.

– Att sy historiska kläder är mitt stora intresse... Jag vill försökta upptäcka historien genom att inte bara tillverka dräkten utan också bära dräkten. Den ska ligga så nära det historiska ursprunget som möjligt, säger hon.

I en monter ligger ett par dansskor från tidigt 1800-tal.

– Det kan faktiskt vara världens första slit- och slängprodukt. Man köpte de i buntar av tio då, men ett par höll inte mer än en kväll. Det här paret lyckades av någon anledning överleva, säger Ragnvi och ler.

Äkta porslinskoppar med förgylld dekor finns också bland möbler, tavlor och berättelser från då.

– Det är storslaget och högtidligt på en och samma gång, tycker Ragnvi Andersson

Utställningen pågår hela sommaren.

– Vi funderade ett tag om vi skulle hoppa över årets utställning med tanke på coronapandemin, men vi bestämde oss för att köra. Det känns bra att erbjuda lite till här ute vid Löfstad Slott, tycker Per Stålebro.

Karta: Löfstad slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!