Hon är lördagens stora programpunkt under de pågående Demokrati- och människovärdesdagarna (27 januari-1 februari).
Temat är förstås antirasism och hur arbetet med Black Lives Matter (BLM) kan påverka arbetet mot rasism i Sverige.
Att hon skulle grunda den svenska grenen av Black Lives Matter var däremot aldrig hennes plan.
– Det var helt ofrivilligt och oplanerat. Jag ville dra mitt strå till stacken och ordna en demonstration för att protestera mot det som hände i USA men av förklarliga skäl fick det ju bli en digital demonstration. Jag var inte alls förberedd på att det skulle bli så gigantiskt. Jag trodde väl att det kanske skulle bli några hundra, max tusen, som anmälde sig, berättar Aysha Jones om den där dagen i juni förra året.
Nästan 70 000 personer checkade digitalt in på USA:s ambassad i Stockholm för att protestera mot rasism och polisbrutalitet. Budskapet når uppskattningsvis 1,3 miljoner människor. Gensvaret blev också starten på Black Lives Matter, Sweden.
– Jag har en slags ansvarskänsla. När det blev så pass stort och vi fick ett så stort gehör kunde jag inte bara strunta i det. Jag kände nånstans att jag måste ta mitt ansvar och förvalta det förtroende som svenska folket gav mig, säger hon.
Att föreläsa om rasism är inget nytt för Aysha Jones.
– Jag har gjort det långt innan BLM. På fritidsgårdar, skolor och företag. Jag har alltid pratat om strategier och sätt som man kan arbeta mer inkluderande och framförallt representativt. Jag är heller inget stor fan av ordet inkludering. Jag tror mer på representation och jämlikhet.
Ändå använder du ordet?
– Ja, samtidigt som jag förklarar varför jag inte tycker om det. Det finns en värdering i ordet som utgår från att vithetsnormen är det normala. Inkludering är bara ett finare ord av inkvotering.
Aysha Jones bor i Tensta men växte upp i Örebro under 90-talet. Det är därifrån hennes första starka minne av rasism kommer ifrån.
– Jag och mina syskon springer för livet från nynazister och de får tag i min lillebror som är minst och som inte hinner undan.
– Vi hade grillat pinnbröd och gjort upp en liten brasa på gården där vi bodde. De fick tag i honom och skulle kasta honom i brasan för att han hade en vit pappa och det var beviset på landsförräderi.
Om det var ditt första minne, vilket är ditt senaste?
– Oj, tyvärr är det ännu mer sedan jag startade BLM Sweden. Jag får konstant hat och hot. Det händer hela tiden.
Att Aysha Jones startade Black Lives Matter, Sweden , har gjort henne till en offentlig person på ett helt annat sätt än tidigare. Hon har fått mycket stöd och även fått utmärkelser som Årets Mama. Hon nominerades också till Årets Stockholmare av P4 Stockholm men avsade sig nomineringen när det visade sig att andra nominerade företrädde en organisation med kopplingar till Sverigedemokraterna.
– Det blev en shitstorm utan dess like när jag tackade nej. Att vara nominerad i ett sammanhang där det finns kopplingar till SD blir väldigt fel för mig, speciellt när det är ett Public service-pris. Priser och hyllningar i alla ära men integriteten är mer värd för mig, säger hon.
Den kritik som riktats mot Black Lives Matter-rörelsen handlar bland annat om att man exkluderar alla andra. Att alla liv räknas och mottot borde vara All lives matter.
– Självklart räknas alla liv men det finns faktiskt liv som inte räknas lika mycket och det är svarta liv. Antar att man med att säga all life matters vill befästa vikten av alla liv men skiftar också fokus från att det finns liv som inte räknas lika mycket.
– Om man säger Black lives matter så menar man inte någonstans att svarta liv räknas mer än någon annans liv. Den här kritiken mot BLM faller återigen tillbaka på normen om hur samhället ser ut och sett ut. Att vissa liv räknas mer och att det är i första hand vita män, säger Aysha Jones.
Lördagens föreläsning av Aysha Jones är en digital Zoom-föreläsning som startar kl 15.
– Framförallt vill jag prata om vad man kan göra för att motverka rasism. Vad man kan göra för att agera mer antirasistiskt och vad vi som individer kan göra därifrån vi står.
– Det bästa är att läsa på. Kunskap är makt. Ett annat tips är att vidga sin vy. Prata med en främling, någon du inte känner. Prata med nån som inte ser ut som du, som inte bor där du bor eller jobbar där du jobbar.
Föreläsningen nås via kommunens hemsida.