Hon hyllas med årets EWK-pris "Ett stort erkännande!"

Ann Telnaes, en hyllad och prisbelönt veteran bland politiska tecknare, får årets EWK-pris. "Jag är tacksam över att satirtecknandets konst får ett sådant erkännande", säger hon.

Ann Telnaes, svensk-amerikansk tecknare, får årets EWK-pris. Hennes bilder visas just nu på Arbetets museum i Norrköping.

Ann Telnaes, svensk-amerikansk tecknare, får årets EWK-pris. Hennes bilder visas just nu på Arbetets museum i Norrköping.

Foto: Arbetets museum / Ann Telnaes

Norrköping2021-11-09 19:30

EWK-priset, som belönar och stimulerar konstnärer som verkar i Ewert Karlssons anda, instiftades till EWK:s minne år 2000. 

I år går det till svenskfödda Ann Telnaes, 60, som startade sitt satirtecknande redan på 1990-talet och arbetar – sedan 2009 – för The Washington Post. Hon har under många år verkat i den amerikanska politikens epicentrum och belönades 2001 med det berömda Pulitzerpriset för sina satirbilder.

EWK-priset blir den senaste av flera prestigefyllda utmärkelser hon fått genom åren.

– Jag känner mig djupt hedrad över att få ta emot den här förnämliga utmärkelsen och är också tacksam över att satirtecknandets konst får ett sådant erkännande. Satirtecknarnas arbete tjänar som en känslig barometer för det fria ordets hälsotillstånd i ett samhälle och är ett viktigt verktyg i en demokrati. Den oroande utbredningen av auktoritära regimer och den växande intoleransen mot yttrandefriheten i alla dess former visar att mina kollegers arbete över hela världen är viktigare än någonsin, säger hon i en kommentar.

Juryn, som består av EWK:s dotter Margareta van den Bosch, Göran Widerberg från Dagens Arbete, tidigare EWK-pristagarna Karin Sunvisson, Magnus Bard och Robert Nyberg samt Carina Milde – tillförordnad ordförande för juryn och intendent på Arbetets museum –   lyfter fram Ann Telnaes arbete som ”en lysande stjärna av hopp i ett pressat medielandskap där bildjournalistikens utrymme krymper".

Det står också:

”I sina bilder tolkar Ann Telnaes turerna i det amerikanska politiska spelet med samma stringens och närvaro som när hon höjer rösten för kvinnors och flickors rättigheter i världen."

– Jag har haft mina ögon på Ann Telnaes sedan jag första gången såg en av hennes satirteckningar av George W Bush runt 2010. Hon har en plattform som få satirtecknare åtnjuter, i en tid då genren ofta får kämpa för sitt utrymme. Det är ett stort ansvar, som Telnaes axlar mästerligt, säger Carina Milde.

undefined
"Ann Telnaes har en plattform som få satirtecknare åtnjuter, i en tid då genren ofta får kämpa för sitt utrymme. Det är ett stort ansvar, som Telnaes axlar mästerligt", säger Carina Milde - tillförordnad ordförande för juryn och intendent på Arbetets museum - om årets EWK-pristagare.

Ann Telnaes är högaktuell med utställningen "Godmorgon Framtid", som visas på Arbetets museum i Norrköping. I sina bidrag till utställningen tar hon bland annat upp situationen för de hemlösa i USA som försämrats drastiskt i takt med de växande ekonomiska klyftorna. Det handlar också om vapenlagarna och covid -19.

Ann Telnaes mottar priset av honorärkonsul Barbro Osher i San Francisco 18 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!