Hela Sveriges Assar tar plats i Norrköping

Saknar du Assar? Många åt sin frukost med Ulf Lundkvists rödnäste seriefigur i DN 1990–2012. Nu kan du se honom och mycket annat i en stor separatutställning på Arbetets museum, där Lundkvist också tar emot årets EWK-pris.

Ulf Lundkvists dråpliga och rödnästa karaktärer har varit mångas sällskap till frukosten.

Ulf Lundkvists dråpliga och rödnästa karaktärer har varit mångas sällskap till frukosten.

Foto: Ulf Lundkvist

Norrköping2023-11-29 12:00

Utställning

Det är kul att hålla på
Ulf Lundkvist, (teckningar, skisser och måleri)
Arbetets museum
25/11 – 17/3 2024

Titeln är hans egen beskrivning av ett yrkesliv fyllt av bilder: 

– Det är kul att hålla på. Det här är mitt intresse och mitt sätt att förstå vad som händer omkring mig. Omgivningen ger mig impulser och påverkar mig, säger Ulf Lundkvist.

Ömsint satir är rätt ovanlig nu för tiden, men den finns i Lundkvists serievärld. 

Över hans dråpliga och finurliga figurer vilar något djupt mänskligt. Efter skrattet följer ofta ett ”men ååh …” fyllt av empati. Kanske är det oss själva vi får syn på? Ibland väcker han vår längtan efter något annat. I Lundkvists universum har figurerna missat kraven på lönsamhet och skönhet. De har blivit kvar bland nedlagda motell och matbutiker. Som när han tecknade för Konsums 100-årsjubileum, nu en del av utställningen. Platserna och människorna var utrotningshotade redan då. Tanten med handväskan och farbrorn i charkdisken finns inte längre. Med dem försvann en verklighet som bara finns kvar i det kollektiva minnet. 

Men Ulf Lundkvist vill inte bli kallad nostalgiker. 

– Nej, jag har bara gjort saker ur min historia. Jag har börjat där jag själv är. Annars blir det konstruerat. 

Figurerna är ofta kvickt fångade i ett ögonblick, som på ett fotografi. 

Här träder bildkonstnären Lundkvist fram med fin känsla för motiv, komposition och ljus. 

Det är något solitärt över hans karaktärer. De är omslutna av ensamhet, påkomna vid ett privat dopp som kvinnan i Västra Harg eller hunden som blir kvar i gathörnet, tvekandes med en vissen ”gå-bort-blomma”. När de ses på tu man hand eller grälar över ett köksbord, talar de förbi varandra och förblir inneslutna i sig själva: 

– På ett sätt berättar jag om mig själv, men också om andra människor. Det går att känna igen sig i en sådan här bild. Utan att vara övertydlig, det tycker jag är viktigt. 

Utställningen famnar ett helt yrkesliv. Den nyfikne undrar säkert var och när Lundkvist fick sin första serie publicerad: 

– Det var i Tandvärnsnytt runt 1968. En liten serie för barn om hur viktigt det är att borsta tänderna, svarar Lundkvist underfundigt. 

Det finns en seriestrip för livets alla skeenden – från vaggan till graven. Ett jobb utan bäst före datum. Rätt ovanligt idag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!