Hårt och mörkt på teaterns digitala scen

"Nåt annorlunda som inte går att se nån annanstans", utlovades inför premiären på X-scenen hösten 2019. Nu visas den digitala versionen av "Broken Cross – visuell musik" på Östgötateaterns webbplats.

Hårt, mörkt och obehagligt. Inte det sedvanliga fredagsmyset men på fredag 12 mars går det att se föreställningen "Broken Cross - visuell musik" på Östgötateaterns digitala scen.

Hårt, mörkt och obehagligt. Inte det sedvanliga fredagsmyset men på fredag 12 mars går det att se föreställningen "Broken Cross - visuell musik" på Östgötateaterns digitala scen.

Foto: Aldís Ellertsdóttir Hoff

Norrköping2021-03-09 12:59

Broken Cross är i grunden ett enmansprojekt av musikern Niklas Holm. Tillsammans med teaterteknikerna Oskar Österholm och Nils-David Carlsson skapade han scenkonstföreställningen "Broken Cross – visuell musik" som visades på X-scenen i Norrköping hösten 2019.

– Mina låtar handlar mycket om nån slags post-apokalyps. En nergången och övergiven värld. Det är väl där nånstans vi försökt placera den här föreställningen, berättade Niklas Holm den gången.

Musikaliskt är det hårt och mörkt. En blandning av punk, metal och hardcore. De bägge teaterteknikerna Oskar Österholm och Nils-David Karlssons koncept Visuell Musik handlar om att med hjälp av teaterns många möjligheter förstärka känslorna som musiken skapar. Duon har tidigare legat bakom succéföreställningen "pg.lost – Visuell musik" på Stora teatern i Norrköping hösten 2017.

Den här gången filmades föreställningen med Broken Cross – ursprungligen tänkt för internt bruk, men i spåren av coronapandemin och Östgötateaterns nya digitala repertoar fick de möjlighet att skapa en ny form av upplevelse från redigeringsrummet.

– Det är roligt med ytterligare en konstform. I den rörliga bildens värld så ges vi kontrollen över precis vad publiken får se. Vi har försökt få ut känslan från live-upplevelsen, genom och förbi skärmen, säger de i en kommentar.

På fredag 12 mars är det premiärvisning på Östgötateaterns webbplats.

Karta: X-scenen, Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!