Bildjournalisten Daniel Nilsson arbetar till vardags som pressfotograf med bland annat sport och särskilt fotboll.
– Plötsligt ställdes alla matcher in och uppdragen uteblev. Under en tur ner till husets gemensamma tvättstuga hörde jag ett bekant knatter på tangenter. Från ett källarförråd. Där satt grannen och jobbade, säger Daniel Nilsson, när vi träffar honom dagarna före invigningen på Arbetets museum i Norrköping.
Det hade blivit svårt att arbeta i fred där hemma.
Det var ett öde grannen delade med många familjer.
Där och då föddes Daniel Nilssons idé om att fotografera alla dessa tappra och påhittiga hemarbetare. Det har signats stora affärer över diskberg och löneförhandlats på toaletter, som för övrigt kanske är den enda riktigt privata sfären i en jäktad människas liv.
Genom korta nedslag på behörigt smittavstånd och med kameran i högsta hugg växte samlingen bilder och blev till boken "Hemmakontor " (2021). Nu kommer utställningen med samma namn. Nilssons bilder har ett frivolt och skojigt anslag bortom arbetsmiljölagar och ergonomiska bryderier. Här finns Sanna som köper en husvagn och ställer i trädgården, Ester som uppskattar pingisbordets spatiösa bredd, Jens som hellre jobbar i pannrummet utsträckt i en hängmatta och Göran som iakttas av ett hundratal skeptiska dockor när döttrarnas rum blir kontor.
Listan kan göras mycket lång.
Arbetets museum har lekt på ett kul sätt med de omgivande miljöerna.
Här finns pingisbordet och strykbrädan som blivit skrivbord för en del.
Men pandemin hade förstås effekter på ett djupare plan. TCO (en av museets huvudmän) företräder 1,2 miljoner tjänstemän och för dem innebar pandemin en stor transformation när det gäller hur och var man utför sitt dagliga arbete. Gängse normer kring liv och arbetsplats förändrades på kort tid.
– Är arbetsplatsen bara en teoretisk konstruktion, vad behöver vi kontoren till och hur påverkar det i så fall relationen mellan arbetsgivare, chefer och arbetstagare, frågar sig Jonas Mellqvist, kommunikationschef på TCO. Svaren har vi inte, ämnet har ännu inte hunnit beforskas. Men en sak är säker. Pandemin är en av de mest dramatiska perioderna i modern tid och kommer att bilda en viktig markör på en historisk tidslinje.
I covidsmittans mörka hälsotal, den blev ju förödande för så många, kunde vi trots allt skönja några ljusglimtar.
Psykologerna vittnade om människors lägre stresspåslag och benägenhet till utmattningsdepressioner när många fick lov att styra sin egen tid, vila när det behövdes och jobba ifred. Jonas Mellqvist berättar också att alltfler av deras medlemmar tyckte sig klara livspusslet bättre och fann sig kunna frigöra mer tid för barnen. Det gällde särskilt män som traditionellt ofta arbetar heltid.
Daniel Nilsson är flerfaldigt prisbelönad i Sverige och internationellt för sina bilder och reportage. År 2022 mottog han det prestigefyllda Lars Tunbjörkpriset och Hemmakontor-projektet utsågs till Årets Vardagslivsreportage 2021 i Årets bild.
Hans bilder har refererats till som en unik samtidsdokumentation och uppmärksammats både i Sverige och utomlands.