Han visar livet och vardagen med sina unika serier

Mats Jonsson har tecknat sig genom hela sitt liv och utmanar vardagen med sina serier. Han tar med Norrköping på en spännande resa i "Norrland-Stockholm tur och retur".

Här, på Arbetets Museum, har Mats Jonsson skapat en känsla från tonåren, när allt en gång började. Han gästar Norrköping med utställningen "Norrland-Stockholm tur och retur", som öppnar på lördag och tar med besökaren på en spännande resa genom landet.

Här, på Arbetets Museum, har Mats Jonsson skapat en känsla från tonåren, när allt en gång började. Han gästar Norrköping med utställningen "Norrland-Stockholm tur och retur", som öppnar på lördag och tar med besökaren på en spännande resa genom landet.

Foto: Mats Willner

Norrköping2022-05-06 11:30

Utställningen "Norrland–Stockholm tur och retur" öppnar på Arbetets Museum på lördag och visar material från Mats Jonssons tre serieromaner i "Mats kamp" (2012), "Nya Norrland (2017) och "När vi var samer (2021), som blev den första serieromanen någonsin att Augustnomineras i den skönlitterära kategorin.

"Mats kamp" och "När vi var samer" var hängt och klart tillsammans med Mats Jonssons tillfälliga tonårsrum i museet vid vårt besök, men en vägg var tom.

Väggen med "Nya Norrland".

– Här händer det spännande saker... Konststölden skedde långt innan själva öppningen, säger Mats och ler.

Två paket med bilder är skickade från Mats Jonssons hem utanför Kramfors till Stockholm, men paketen har försvunnit någonstans längs vägen.

– Ett paket är hittat i Västerås, men det andra har försvunnit... Jag är dock inte det minsta orolig. Vi har en plan B. Vi kommer ha utställningen klar, när den öppnar.

Mats Jonsson är uppvuxen i Bollstabruk och började teckna tidigt om sitt liv och sin vardag.

– Om en klassresa till Stockholm på högstadiet, om min prao på en charkuterifabrik och om relationer med både lycklig och olycklig kärlek, men med tiden smög det sig in någon slags samhällsskildrande och politiskt aspekt i det hela. "Mats kamp" är det, säger Mats och visar serien "Tok Klok" om livet som småbarnsförälder på ett föräldrakooperativ på söder i Stockholm.

"Nya Norrland" handlar om Bollstabruk, där Mats växte upp och Telefonplan i södra Stockholm, där Mats bodde under bokens skapande.

– Den börjar i min barndom med en skyltsöndag i Bollstabruk på 1980-talet. Det var en väldigt levande ort med många butiker och affärer. Den delen av boken slutar med att jag går hem och tänker "det här är den bästa skyltsöndag jag har haft", men när jag återvänder och ser allt har det slutat vara ett samhälle. Det är ett industriområde – ett sågverk – med en massa ruckel, men runt Telefonplan blomstrar allt.

Han följde upp "Nya Norrland" med "När vi var samer", som har sitt ursprung i farfar Brors historia och en träkista, som var hemlig och alltid låst.

– Mats förmåga att gestalta det ytterst mänskliga i att vara nykär, att vara orolig småbarnsförälder, att inte veta hur fan allt ska gå ihop och att samtidigt försöka bygga sin karriär som serietecknare, har fascinerat mig länge, säger Carina Milde, som är intendent på Arbetets Museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!