"EWK:s bilder ger oss hopp och ljus i mörkret"

EWK har en hel våning i fredens namn i utställningen "I natt jag drömde". "Hans bilder ger oss hopp och ljus i mörkret", säger intendent Carina Milde på EWK-museet.

EWK har en hel våning i fredens namn, när utställningen "I natt jag drömde" öppnar på våning 3 på lördagen i Arbetets Museum.

EWK har en hel våning i fredens namn, när utställningen "I natt jag drömde" öppnar på våning 3 på lördagen i Arbetets Museum.

Foto: EWK

Norrköping2022-10-21 17:00

Ewert Karlsson (1918–2004) – hela Sveriges EWK – var med sina illustrationer, bilder och texter en evig försvarare av fred och mänskliga rättigheter.

Ett citat, signerat EWK, ger en vink.

"Vi har levt i en terrorbalans i många år nu och situationen har bara förvärrats. En hel värld känner oro och maktlöshet. Ibland känns det som om vi lever på en jord som är en tidsinställd mina. Den enda ljuspunkten är att fredsrörelsen vinner fler och fler anhängare. I framtiden kanske deras budskap når fram till supermakternas ledare, men det måste då vara inom en snar framtid, innan det är för sent."

Orden är från 1984.

De är, precis som EWK:s verk från då, högaktuella.

I utställningen "I natt jag drömde", som öppnar på lördagen på Arbetets Museum, får hans alster och egna kamp för freden hela våning 3.

– Vi viker hela våningen till EWK och visar bilder vi aldrig visat upp tidigare. De här bilderna stärker tron på att det går att samtala, det går att sluta avtal, det går att ta varandra i handen och det går att skrota vapen, säger Carina.

Idén till en utställning med tema "Fred" väcktes tidigt under våren med den ryska invasionen av Ukraina.

– Vi började titta på tecknaruppropet i våras mot kärnvapen och Nato. Det hade samlat över 100 tecknare, där flera var EWK-pristagare, men vi hade helt enkelt inte råd att ta in och hänga deras verk här. Det hade blivit en för stor kostnad, men vi hade ju bilder med framtidshopp hos oss. EWK:s bilder, säger Carina.

EWK-museet tar över hela våningen.

Arbetets Museum är ju hem för en samling med över 2000 av EWK:s bilder, som har deponerats till museet av tecknarens familj. 40 bilder finns i utställningen "I natt jag drömde" och tolv originalbilder i "USA ut ur Vietnamn" tar plats i fredens namn. Många av bilderna är högaktuella – trots att de tecknades för decennier sedan. Här syns en vrede över sakernas tillstånd, över krigsbrott, vapenhandel och makthavares hyckleri, men också hoppet om en bättre värld.

– Jag har levt och arbetat nära med EWK:s bilder och hans fantastiska samling i 14 år, men han överraskar mig om och om igen. Det finns ständigt bilder, där jag upptäcker detaljer och saker jag inte sett eller upplevt förut. De blir som nya. Det är en otroligt häftig upplevelse, menar Carina Milde.

Utställningen på Arbetets Museum pågår till och med den 10 april nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!