Författaren Henrik Ibsen (1828-1906) kände sig missförstånd i Norge och lämnade sitt hemland under våren 1864. Det tog hela 27 år innan Ibsen, som hålls som en av de främsta dramatikerna i världshistorien, kom hem igen. Under sina år utomlands skapade han historia med sina klassiska verk som i "Brand", "Peer Gynt" och "Ett dockhem".
"Peer Gynt", som får sin egen tolkning och uppförande på Östgötateatern i vår, skrev Ibsen under sin vistelse på den italienska ön Ischia 1867.
Regissören Marie Nikazm Bakken är från Norge och uppvuxen i det område där Peer Gynt utspelas. Hon är utbildad i teaterregi vid Stockholms Dramatiska Högskola och studerade dessförinnan teatervetenskap och samtida dans och koreografi i Oslo. I dag är hon konstnärlig ledare på Turteatern och gör sitt första uppdrag för Östgötateatern med "Peer Gynt". Hon har tidigare bland annat satt upp "Det sista eposet" och serieteater av Henrik Ibsens "Vikingarna på Helgeland," som hon fick det internationella "Ibsenstipendiet" för.
– Ibsens texter och sägnen om Peer Gynt har alltid funnits i och hos mig i mitt liv, säger Marie i en videointervju.
– Jag älskar teater som får lov att vara teater och i denna text och uppsättning har vi alla möjligheter att frossa i det.
Peer Gynt, som beskrivs som en av teaterhistoriens största skitstövlar, är en ansvarslös narcissist med livlig fantasi. Han lever fattigt tillsammans med sin mamma i en norsk by, men i sina dagdrömmar är han en kejsare. Han förälskar sig i Solveig, men flyr från henne och sin döende mor för att jaga kejsardrömmen utanför den trånga dalen. Resan tar honom till Marocko och Egypten och när han, till slut, återvänder hem är det som en åldrad och knäckt man, tvungen att göra upp med sig själv.
– Den har egentligen hela det stora teaterpaketet med tragiska ögonblick och fars, där vi blandar olika genrer och uttryck. Peer Gynt är aktuell för alla. Många säger ju att "man känner alltid en Peer Gynt", men jag tror man även kan känna Peer Gynt i sig själv, säger Marie Nikazm Bakken.
Teaterchefen Nils Poletti håller inte igen inför kvällens premiär.
– Det är en sjövild uppsättning av Ibsens ständiga klassiker och ett äventyr med extra allt, där vi lämnar verkligheten bakom oss. Publiken får se en vansinnig kostymfest med troll, berg och hästar, säger han på Östgötateaterns hemsida.