Arbis på Bredgatan 54 har varit en del av kultur- och nöjeslivet i Norrköping i imponerande 158 år med teater, musik och fest.
Här har – från invigningen den 8 januari 1865 – skådespelare och artister passerat revy och skapat sin historia under ljuskronan och de vackra takmålningarna med blomsterslingor och änglar. Framtiden för en av Sveriges bäst bevarade 1800-talsteatrar och Norrköpings äldsta scen var länge oviss.
I dag vet vi.
Ridån går upp för en ny tid under ett nytt ägarskap i Tjoffe Sjögren och Eleonor Léone.
Arbis hade för de två, långt innan de träffades, en särskild plats i parets hjärtan.
– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Tjoffe om huset.
– Jag stod på den där scenen i musikalen "Me and my girl" för 15 år sedan. Det var här karriären började. Jag har så många minnen från min uppväxt. Allt jag har lärt har jag lärt mig här. Arbis var världens bästa skola... och så var det ju här Tjoffe friade till mig också 2019. Han hade skenbokat en spelning för min showgrupp för en "firmafest", men det var något helt annat. Dryga minuten in i första låten bröts musiken. Tjoffe kom in, tog över och friade. Jag förstod absolut ingenting först, säger Eleonor och skrattar vid minnet.
Arbis har saknat sin publik i snart två och ett halvt år från december 2020, när driftbolaget gick i konkurs och scenen stängde.
Nu ska den anrika byggnaden bli en av Norrköpings kultur- och nöjesliv igen.
– Scenen ska vara kvar och levande. Vi ska öppna dörrarna för Norrköping och ta tillbaka allt det huset stått för och bjudit på genom generationer, säger Tjoffe.
– Att hitta historien och hjärtat i byggnaden är en del, men vi måste också hitta nya sätt att för att få den att leva vidare, menar Eleonor.
När får vi se scenen öppna upp igen?
– Tidig höst. Det är målet.
Hur stor affären är vill ingen avslöja.
De nya ägarna jobbar hårt med en långsiktig plan för scenens och fastighetens överlevnad på sikt.
– Nu, när det inte är hemligt längre, kan vi öka takten. Det här huset kan inte bära sig med verksamhet bara fredagar och lördagar. Vi måste ha huset levande sju dagar i veckan om vi ska ha förutsättningar för att få huset att leva i 158 år till. Vi har en dialog med några högintressanta aktörer, men inget är klart än, säger Tjoffe.
– Att göra om det här till en kontorslokal hade varit mest smart ekonomiskt, men det är inte vår plan. Arbis ska vara en scen för hela Norrköping.
Eleonors egen karriär är fortfarande på paus. Hon tar dag för dag i livet med diagnosen postcovid.
– Jag kan och får inte engagera mig så som jag skulle vilja göra här nu, men det är som det här. Jag måste acceptera det.
Den förre innehavaren Carl Wernhoff, som kom in i huset första gången 2015 och verksam i fastighetsägaren Hörninge Fastigheter, håller på att städa ur det sista av sin tid.
– Det här är ett hus med sin egen unika identitet och själ. Jag är tacksam och glad över de åren vi fick här tillsammans. Vi, som verkar här i huset, gör våra entréer och sortier. Det är tid för ett nytt kapitel, som Tjoffe och Elenonor får skriva nu, säger han.
Han kan se tillbaka på spännande, händelserika och utmanande år.
– Vi tog över en oerhört vacker 1800-talsteater, där Robin Karlsson hade gjort ett otroligt arbete med att lyfta fram historien och skapa den fina salongen. Min bror Isak Wernhoff var VD under de första åren och skapade konceptet, som jag vidareutvecklade. Vi utvecklade under årens lopp teatern till ett konserthus med nytt ljus och ljud och plats för mer publik. Jag är stolt över det vi gjort här i huset, som är så älskat av Norrköping och att vi har hittat en långsiktig lösning för huset.
Ditt bästa minne av Arbis?
– Jag har funderat på det... Det är nog kvällarna och nätterna, när vi i personalen hade städat klart och kopplade av i bistron över en bit nattmat och tittade tillbaka på en spelning eller konsert, där allt klaffat till 100 procent. Den känslan i just det ögonblicket över en riktigt bra och lyckad kväll, som vi fixat tillsammans, bär jag alltid med mig.
Vemodigt?
– Nej... Det har kanske inte sjunkit in än, men det här har ju varit på gång en längre tid så man har ju kunnat förbereda sig, säger Carl Wernhoff.
Vi kliver ut i solskenet och tar en bild av paret på Bredgatan framför Arbis.
– Tjoffe och jag kommer från skilda världar in i det här, men entreprenörskapet och artisteriet gifter sig så perfekt här. Bara vetskapen över vad vi kan skapa och göra här är stort. Vi gör det här tillsammans, säger Eleonor Léone.