Kontraktet med kommunen innebar att FKP Scorpio har rätt att använda marken vid Bråvalla i tio år. Nu bryts det.
– Det är inga problem att hitta nya användningsområden för den. Tvärtom så har vi brist på mark till lokaler och verksamheter. Personligen och som en företrädare för Norrköping så är jag väldigt ledsen att festivalen läggs ner, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande.
I de första samtalen om att starta en festival erbjöd FKP Scorpio kommunen att ingå ett marknadsmässigt avtal. Eventuella risker eller vinster skulle i så fall delas.
– Jag är väldigt glad att vi inte gick med på ett sådant avtal. Vi sa nej, och gav den service som alla företag har rätt till, säger Lars Stjernkvist.
Norrköpings kommun har bland annat investerat i vatten och avlopp till Bråvallaområdet och byggt en rondell.
– De investeringarna hade vi gjort i alla fall, för det behövs till annat. Rondellen var redan planerad, den tidigarelades bara på grund av Bråvallafestivalen, säger Lars Stjernkvist.
Kommunen fortsätter att arbeta för att få andra event och festivaler till Norrköping, och inser att något så stort som Bråvalla kanske inte kommer igen.
– Bråvalla blev Sveriges största festival första året, det går inte att jämföra med något i omfång. Jag blev lite förvarnad och var mentalt förberedd, jag har anat att det kunde gå så här. En tröst är att FKP Scorpio är tydliga med att de inte vill avbryta samarbetet med Norrköping utan Where is the music kommer att vara kvar. Den betyder mycket för att göra Norrköping till en viktig musikstad, en träffpunkt för branschen och nya artister så det är ändå trösterikt, säger Lars Stjernkvist och påpekar att det inte finns någon konflikt i det här avbrottet.
Ett par nya festivaler är på ingång och han har full förståelse för Scorpios beslut.
– Går det inte att genomföra på rimliga villkor så förstår vi det. Det finns ingen bitter eftersmak, säger Lars Stjernkvist.