Förutsättningarna låter lite som ett "Farmen" med en kulturell twist. Öna Residency Project initierades av Östergötlands museum 2019. Under några helger tog Aldís E Hoff (Norrköping) Mattias Hofvendahl (Linköping), Anx Kupiainen (Norrköping), Rasmus Sköld (Vadstena) och Jennifer Spångerud (Boxholm) plats på Öna, ett kulturreservat långt ute i skogen i Nykils socken.
– Vi hade aldrig jobbat som grupp tidigare och flera av oss hade inte ens träffats innan, säger Rasmus Sköld.
Några egentliga ramar för vad projektet skulle resultera i fanns inte och pandemin ställde också till det under förra året men nu visas utställningen "Urprung: Öna" på Verkstad konsthall med vernissage under lördagen. En slags kollektiv installation inspirerad av Verner "Mosen" Ahnbergs vision för Öna för hundra år sedan.
– Han var en levnadskonstnär som porträtterats lite elakt. VI ville ge honom upprättelse, säger Aldís E Hoff.
Verner Ahnberg lät bygga en dansbana på Öna. Tanken var att locka traktens ungdomar till platsen och kanske möjligen också träffa ett fruntimmer för egen del. Ingen kom.
Utifrån historiska bilder, texter och en ihopdiktad obestämd dåtidsestetik landade konstnärsgänget på Öna i idén om nöjesmetropolen Dekadansbanan. Tanken lever vidare på Verkstad konsthall där det också skapats ett dansrum - Disdansen - där besökarna på pandemimanér kan gå in och solodansa tillsammans med projiceringar från Öna.
Utställningen pågår till 13 juni.