Med, bland andra, författaren Ellen Key som initiativtagare startades det kvinnliga samkvämen Tolfterna på 1890-talet. En sorts nätverk vars tanke var att föra samman kvinnor ur olika samhällsklasser för att utbyta erfarenheter och driva gemensamma frågor. Vid Tolfternas träffar genom åren deltog hundratals kvinnor, från lärare till fabriksarbeterskor, innan verksamheten rundades av våren 1964.
I dag, torsdag, väcks tillfälligt Tolfterna till liv igen på Arbetets museum. Lisbeth Håkansson Petré, författare och bibliotekarie, föreläser om Tolfterna med utgångspunkt från sin hyllade bok "Tisdagar med Tolfterna" från i höstas.
– Jag blev nyfiken på Tolfterna i samband med att jag tillbringade tid vid Ellen Keys Strand för ett par år sedan, berättar Lisbeth Håkansson Petré.
– Det visade sig att det inte fanns särskilt mycket skrivet om dem tidigare. Ett spännande ämnet att forska vidare om. Vilka var dessa kvinnor? Jag hittade mycket intressant.
Hon beskriver Tolfterna som en "brokig" samling kvinnor från alla tänkbara samhällsklasser. De kom dessutom rent geografiskt från vitt skilda delar av Stockholm. Från villorna i Djursholm till träkåkarna på Söder. Tillsammans diskuterade de vardagen och lyssnade på olika föredrag. Men verksamheten bestod också av lättsammare aktiviteter, så som tedrickande och biljard.
– De lärde sig en hel del av varandra, över klassgränserna. Att sprida bildning var ju en av målsättningarna med Tolfterna. Bättre levnadsvillkor och kvinnlig rösträtt var också viktiga frågor, säger Lisbeth Håkansson Petré.
Ellen Key var en av initiativtagarna. Liksom författarkollegan Amalia Fahlstedt. Flera starka, och med tiden kända, kvinnor engagerade sig i Tolfterna. Bland andra rösträttskämpen Anna Whitlock, politikern Anna Lindhagen, konstnären Elsa Beskow och Kata Dalström, en av arbetarrörelsens mest kända agitatorer.
– Det har också visat sig att många av arbetarkvinnorna egentligen var ytterst belästa. De hade en hel del att lära ut, säger Lisbeth Håkansson Petré.
Den 18 april 1964, efter totalt 757 samkväm, höll Tolfterna sin sista sammankomst.
– Det var en annan tid när bildningsförbunden började växa fram. Samtidigt var det en åldrande förening. Svårt att få nya medlemmar, säger Lisbeth Håkansson Petré som koncentrerat sig på de första åren fram till 1920-talet.
Föreläsningen arrangeras av Ellen Key-sällskapet.