De intar Arbis – med poledance och höga klackar: "Kan bli naket"

I helgen intar poledancetävlingen Scandinavian Scandal Arbis i Norrköping. En tävling där skyhöga klackar är ett krav, men kläder är mer frivilligt.
– Det kan bli naket, säger Tess Loewinski, en av arrangörerna.

"Du ska framföra det du känner för utan att känna någon skam", säger Cecilia Hammargren om tävlingens upplägg.

"Du ska framföra det du känner för utan att känna någon skam", säger Cecilia Hammargren om tävlingens upplägg.

Foto: Hedvig Nittve

Norrköping2024-11-15 21:15

Nyheten i korthet

  • Scandinavian Scandal hålls på Arbis teater med över hundra deltagare från sju länder.
  • Arrangörerna Tess Loewinski och Cecilia Hammargren vill lyfta fram strippkulturen och ge deltagarna frihet att uttrycka sig själva, med enda kravet att bära höga klackar.
  • Tävlingen, som nu är i sitt andra år, har nästan tredubblat antalet deltagare och utökat antalet tävlingskategorier för att möta det stora intresset.

Ett hundratal tävlande från sju olika länder intar i helgen Arbis. För andra året i rad genomförs tävlingen Scandinavian Scandal – en tävling i exotic pole, som dansformen kallas.

– Vi vill lyfta fram strippkulturen, säger Cecilia Hammargren.

Men vi tar det från början. För sex år sedan träffades Cecilia och medarrangören Tess Loewinski i en poledancestudio.

– I poledance hittade vi en träningsform och ett uttryckssätt som vi kände var jättegivande. Men vi hittade också varandra och blev väldigt goda vänner, säger Tess Loewinski.

Vännerna började tävla ihop på poledancetävlingar, men kände att det var något som saknades.

– Vi kände att det fanns väldigt mycket begränsningar, till exempel i vad man fick ha på sig och hur man fick uttrycka sig, säger Tess Loewinski.

Det var inte tillåtet att ha klackskor på sig på tävlingarna och de upplevde att sensualitet var något som trycktes åt sidan snarare än lyftes fram. Tillsammans bestämde de sig för att starta en ny sorts tävling där det mer ekivoka sattes i centrum.

– Vi vill skapa en plats där folk får uttrycka sig hur de vill och spela på sin sexiga eller sensuella sida om de vill. De ska kunna få ha hur mycket kläder på sig som de vill, eller hur lite kläder de vill, säger Cecilia Hammargren.

– Vi välkomnar ett uttryck som är extremt tabubelagt, säger Tess Loewinski.

undefined
Klackskor med platå är ett krav för de som medverkar på tävlingen.

Det kan bli en del naket under helgens tävling, men det är inte på något sätt ett krav, säger arrangörsduon. De trycker på att det handlar om att de tävlande ska få uttrycka sig som de själva vill och att det är den tävlande som väljer kläder och rutin.

– Vi är en plats där vi hyllar och välkomnar sensuellt uttryck. Men vad sensuellt är – det är högst individuellt och det är upp till de tävlande vad de vill göra på scenen, säger Tess Loewinski.

Det finns egentligen bara ett starkt krav på de tävlande. De skyhöga platåklackskorna, som är vanliga på strippklubbar, är obligatoriska.

– Vi är trötta på att strippkulturen ska tvättas bort. Poledance och alla de trick vi gör har formats på strippklubbar. Vi vill uppmärksamma de som gått alla de här milen i 18 centimeter höga klackar innan oss, säger Tess Loewinski.

undefined
"Du ska framföra det du känner för utan att känna någon skam", säger Cecilia Hammargren om tävlingens upplägg.

– Vi står för att poledansens ursprung är strippkultur och vi vill hylla det.

Många tänker kanske att strippkultur handlar om män som tittar på kvinnors kroppar. Hur får man det att handla om kvinnlig egenmakt?

– Det är en jättevanlig klyscha, att strippor är en grupp i samhället som är offer för den manliga blicken. Men strippor i Sverige har väldigt bra villkor, hårt reglerade i lagar och regler. Det är en enorm kvinnlig egenmakt att äga sin kropp på det sättet, säger Tess Loewinski.

– Det är väl trevligt att både män och kvinnor uppskattar det man ser, oavsett om det är naket eller inte. Huvudsaken är att den som står på scenen känner "jag är fan grym, kolla på mig", säger Cecilia Hammargren.

undefined
"När jag började med poledance var jag osäker på mig själv och min kropp. Men efter att jag hade tränat ett tag kände jag det motsatta", säger Tess Loewinski.

Kan ni förklara hur man kan känna sig upplyft av att ha mindre kläder eller högre klackar på sig?

– När jag började med den här sporten var jag osäker på mig själv och mitt utseende. Genom pole dance fick jag bättre självbild och kände mig stolt över min kropp och vad den kunde göra, säger Tess Loewinski.

– Vad man gör med den självkänslan är upp till var och en. Nu har vi skapat ett sätt för den som vill stå på en scen och visa upp sig för en publik. Alla är olika, säger Tess Loewinski.

undefined
På helgens tävling kommer publiken få uppleva både svenska mästare och världsmästare i poledance dansa.

Förra året arrangerade duon den första upplagan av Scandinavian Scandal och intresset för tävlingsformen var stort.

– När vi släppte möjligheten att registrera sig hade vi full startordning efter fyra timmar, säger Cecilia Hammargren.

För att i år bättre möta det stora intresset har de gått från en dags tävlande till två, dessutom har de ökat antalet tävlingskategorier och nästan tredubblat antalet tävlande. Bland de tävlande finns också manliga akter och de som utser vinnarna är några av de största stjärnorna inom sporten.

– Våra domare som kommer och dömer tävlingen är världsstjärnor. Det är ungefär lika rimligt som att Zlatan skulle komma och döma en knattematch, säger Cecilia Hammargren.

Duon har stora planer inför framtiden och de tror inte att årets tävling blir den sista.

– Vi vill bli den största pole dance-tävlingen i Skandinavien. Till att börja med, säger Cecilia Hammargren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!