Under arbetet med sin omfattande Bellman-biografi för ett par år sedan, stötte författaren Carina Burman på ett stort antal människor i den store skaldens närhet. Som Anna Charlotta von Stapelmohr vars livsöde visade sig gott och väl hålla för en egen historisk roman.
Häromveckan släpptes "God natt Madame" och Carina Burman har hunnit ta till sig de övervägande positiva recensionerna. Det kan, förstås, också vara sommarens ankomst och utsikten över Glans glittrande vattenyta som triggar den allmänna feelgood-känslan.
– Boken är ute och bara det är en lättnad. Nu vet jag också hur mottagandet har blivit. Samtidigt är jag nästan alltid på språng. Jag har andra projekt som jag pillar lite med, säger Carina Burman.
Sommar kommer ändå, som alltid, att tillbringas i sommarstugan vid Svärtinge. En stilla oas i kontrast till vardagen i litteraturens tjänst i Uppsala.
– Mina föräldrar byggde stugan. För 60 år sedan, säger hon.
Som författare har Carina Burman ofta fokuserat på 1700-talet. Både i biografier och historiska romaner. "God natt Madame" checkar in på den senare beskrivningen. Mycket därför att ytterst lite är känt och bevarat kring den kaxiga, rappa och sköna adelskvinnan.
– Man får tillåta sig att ta ut svängarna som författare istället. Bara man inte går emot historiska fakta, säger Carina Burman.
– Jag kände till Anna Charlotta von Stapelmohr redan innan arbetet med Bellman-biografin. Men jag påmindes om henne och slogs av hennes öde. Jag var visserligen uppslukad av Bellman, men kände samtidigt att det fanns något att gå vidare på med henne i huvudrollen. Jag hade förvånansvärt lite material att bygga på. Märkligt med tanke på att hon ändå var hovdam i Gustav III:s hov.
Bellman själv var ytterst förtjust i fru Schröderheim, som hon hette som gift.
– De var oerhört tajta. Jag hittade brev från henne till Bellman där hon var både frispråkig och lite överlägsen i tonen mot honom. Men han tyckte mycket om henne som nära vän och skrev flera vänliga hyllningar. Hans sorgedikt när hon gick bort vid 34 års ålder är mycket fin.
Historiska romaner har kommit i ropet under senare år, inte minst tack vare Hilary Mantels serie om Thomas Cromwell. Till saken hör att Carina Burman debuterade redan 1993 med en "nästan sann" roman om akademiledamoten Johan Henric Kellgren. Detta är hennes 13:e bok på Albert Bonniers förlag.