– Bidragen från stat och huvudmännen (Norrköpings och Linköpings kommun samt landstinget i Östergötland) har inte räknats upp i samma takt som lönerna har stigit på flera år. Det gör att vi är i en situation i dag då vi måste spara för att få ihop budgeten 2014. 15 personer riskerar att varslas, säger teaterchefen Johan Celander.
Litet kapitalHan är tydlig med att teatern idag inte är i någon akut kris. Det finns pengar.Samtidigt är det egna kapitalet ganska litet och går inte att tumma på särskilt länge. Enligt Johan Celander skulle ett oförändrat stöd betyda att teatern redan våren 2014 skulle behöva lägga ett betydligt större varsel än det som han signalerar om nu.
– Då skulle det inte räcka med 15 personer. Ytterligareett antal personer skulle varslas. Den enda vägen ur detta är man skjuter till två miljoner. Då kanske det kan stanna vid ett varsel nu och vi behöver inte skära i kostnaderna något mer. Skriver huvudmännen och staten upp bidragen med fyra miljoner kronor så klarar vi en verksamhet som vi har i dag, säger Johan Celander.
Fyra miljoner mindrePer Krantz, ordförande i Teaterförbundets avdelning 9 vid Östgötateatern, är även han medveten om krisläget. Även han nämner siffran 15 personer.
– Inga varsel är lagda men eftersom teatern i realiteten får fyra miljoner mindre än för fyra år sedan räknat på kostnadsökningar och inflation kontra anslagsökningar utreder ledningen konsekvenserna.
Jörgen Rundgren, ordförande i Östgötateatern, vill inte ta ordet ”varsel” i sin mun. Men även han är tydlig med att teatern har nått vägs ände. Det går inteatt bedriva en verksamhetav dagens storlek med en krympande andel stöd.
– Kommunerna har ändå gjort en hyfsad uppskrivning av bidragen i år. Det är inte där som det största problemet finns. Staten måste ta ett större ansvar.