Sommarens hetaste konserter i Östergötland

Gyllene Tider i Linköping, Hugo Parkfestival i Norrköping , Laleh i Vadstena. Det är några exempel. Det är stjärntätt på de östgötska scenerna i sommar.

Gyllene Tider lär fylla Stångebrofältet på sin sista (?) avskedsturné.

Gyllene Tider lär fylla Stångebrofältet på sin sista (?) avskedsturné.

Foto: ADAM IHSE / TT/ARKIV

Nöje2019-06-14 14:00

Bråvallafestivalen med internationella stjärnor må vara ett minne blott sedan några år tillbaka men det rör sig gott om musikaliska publikmagneter runt om Östergötland ändå.

Vi kan börja den musikaliska sommarresan i Norrköping där Boogaloo bjuder på jazzfestival 15 juni. Det sker på Knäppingen och är dessutom helt gratis. Nya heta jazznamn har blivit föreningens signum och spelar gör bland annat svenska jazzsångerskan Vivian Buczek och den danska saxofonisten Christina von Bülow.

Efter en försvarlig dos jazz går det så utmärkt att ta sig genom det fagra Östergyllen till länets västra metropol där Motala ställer till med Vätternfestivalen 29 juni. Här bjuds på lite hårdare tongångar i form av glamrockiga Hardcore Superstar och punkiga Mimikry men också folklig och mogen spis med Plura och 80-tals nostalgikerna i Snowstorm. Vi kan hänga kvar i Motala för 5 juli kommer Louise Hoffsten till Folkets hus för en avskalad konsert. Dagen därpå, 6 juli, rullar vi vidare till närliggande Vadstena där Carola dyker upp i Vadstena klosterkyrka på sin turné "Naket – en akustiskt hitskonsert".

Eller så blir nästa stopp på resan Bergs slussar utanför Linköping där den eviga sommarföljetongen Diggiloo landar 6 juli. Årets upplaga består som vanligt av ett gäng rutinerade artister som brukar sorteras in i facket folkkära. Jessica Andersson och Magnus Carlsson är båda tillbaka i laguppställningen och där finns bland annat även John Lundvik, Arvingarna och Brolle.

Helgen därpå, 13 juli, är det så dags för sommarens förmodligen största publika musikevenemang i Östergötland när Gyllene Tider kommer på sitt sista (?) besök. Stångebrofältet i Linköping är platsen för avskedsturnén GT40. Återigen gör bandet en återföreningsturné genom Sommarsverige och publiken lär som vanligt gå man ur huse för att sjunga med i "Sommartider" och andra GT-hits.

Dags för en tur västerut igen. Tillbaka i Vadstena är det dags för ännu en av de förmodat populäraste konserterna i länet i sommar. 20 juli landar Laleh på Vadstena slott under sin pågående Skandinavienturné. Dessutom högaktuell med nysläppt musik.

Efter Vadstena åker vi österut igen. Hugo parkfestival i Norrköping genomförs för andra gången och satsar stort i dagarna fyra (24–28 juli) . Det blir tunga svenska headlines varje kväll i form av Fricky och Timbuktu & Damn (onsdag) Markoolio och Hoffmaestro (torsdag), Miriam Bryant och Linnea Henriksson (fredag) och Veronica Maggio, Hov1 och Vigiland (lördag). Dessutom kryddas varje kväll med lokala artister.

Den som vill kan dessutom smita tillbaka till Vadstena på fredagskvällen 27 juli när det är Ulf Lundells tur att spela på Vadstena slott. Det är också första gången på flera år han ger sig ut på en klassisk sommarturné.

27 juli är det också återbesök vid Bergs slussar för alla folkparksnostalgiker när Benny Anderssons Orkester tillsammans med Helen Sjöholm och Tommy Körberg spelar upp till såväl dans som konsert.

När juli blivit augusti är det perfekt med en avstickare till Rejmyre och Östergötlands enda riktig rockfestival 2–3 augusti. Skogsröjet vägrar ge upp och kan väl bäst beskrivas som Sweden Rocks osnutna lillebror. Samma inriktning på metal från både då och nu och bland de många banden under de två dagarna finns bland annat hårdrockhjältar som Accept, Uriah Heep, Airbourne, Venom och The Darkness.

Musiksommaren kan sedan avslutas på två sätt. Antingen hänger vi kvar i Linköping för första delen av satsningen Live i Gamla Linköping med konserter i Folkparksteatern där Atomic Swing 17 augusti dyker upp för en av sina fåtal spelningar i Norden denna sommar.

Eller så åker vi tillbaka till Norrköping för att gå på Sveriges kanske trevligaste gårdsfest i kvarteret Hallarna där Knickedick har endagsfestival för 16:e året, också den 17 augusti. Den här gången med bland annat Ceasars och Umeås egen "supergrupp" Honungsvägen med medlemmar ur bland annat Säkert!, Isolation Years och INVSN.

Den som har möjlighet kan i och för sig förlänga sommaren fram till 31 augusti när The Festival of the Midnight Sun återuppstår vid Sjögestad Motel. Ursprungsfestivalen arrangerades 1970 vid Mantorp Park och brukar beskrivas som det största festivalfiaskot någonsin i Sverige när arrangörerna skulle skapa ett svenskt Woodstock. Knappt 3 000 dök upp då... Årets upplaga innehåller namn som Les Big Byrd, Tears, Kebnekajse och Franska Trion.

Och sen är det väl hög tid att börja jobba eller gå i skolan igen...

Som vanligt blir det hårdrock i Rejmyreskogarna under Skogsröjet. Accept är ett av banden som spelar.
Som vanligt blir det hårdrock i Rejmyreskogarna under Skogsröjet. Accept är ett av banden som spelar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!