Interimsavtal får kritik – facket försvarar

Fackförbundet Sag-Aftra, som i mitten på juli utlyste strejk för de amerikanska skådespelarna, försvarar sig nu mot den kritik som riktats mot interimsavtal, skriver webbtidningen Deadline.

Skådespelarfackets strejk har pågått sedan mitten på juli.

Skådespelarfackets strejk har pågått sedan mitten på juli.

Foto: Charles Sykes/Invision/AP/TT

Nöje2023-07-31 08:23

Fackförbundet Sag-Aftra, som i mitten på juli utlyste strejk för de amerikanska skådespelarna, försvarar sig nu mot den kritik som riktats mot interimsavtal, skriver webbtidningen Deadline. Interimsavtalen är en väsentlig del av strategin i förhandlingarna, säger fackförbundet.

Strejken innebär att skådespelarna i de flesta fall inte får medverka i tv- och filmproduktioner, men fackets interimsavtal möjliggör för independentbolag att fortsätta filma trots strejk. Detta givet att bolagen uppnår Sag-Aftras krav. Bland annat får bolaget inte vara anslutet till branschorganisationen Alliance of motion picture and television producers (AMPTP), fackets motpart i strejken.

Skådespelaren och komikern Sarah Silverman gick i förra veckan ut på sin Instagram och fördömde interimsavtalen.

"Jag är jävligt förbannad. Det är typ 40 filmer som görs just nu", sade Silverman och menade att avtalen kan förlänga strejken.

Viola Davis meddelade i går att hon inte kommer att medverka i filmen "G20", trots att denna fått tillstånd av fackförbundet enligt interimsavtalet. Hon sade till Deadline att det inte kändes passande för produktionen att fortsätta under strejken.

I ett meddelande till sina medlemmar skriver Sag-Aftra att interimsavtalen inte kommer att förlänga strejken. "Vi tror att övertaget som skapas genom att öka konkurrenskraften gentemot AMPTP och genom att neka dem vad de vill ha kommer att tvinga dem tillbaka till förhandlingsbordet för att sätta ett stopp för strejken."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!