Här tar de plats bland stjärnorna i "Änglagård"

Filmklassikern "Änglagård" blir musikal med ett stjärngalleri av namn på Oscarsteatern. "Det blir mäktigt", säger Denny Lekström och Jonas Schlyter från Norrköping om höstens stora uppdrag.

Norrköpingssönerna Denny Lekström och Jonas Schlyter tar plats på scen tillsammans med en stjärnparad av svenska skådespelare med såväl Tommy Körberg som Helen Sjöholm i ensemblen, när "Änglagård" blir musikal i höst med premiären den 10 september.

Norrköpingssönerna Denny Lekström och Jonas Schlyter tar plats på scen tillsammans med en stjärnparad av svenska skådespelare med såväl Tommy Körberg som Helen Sjöholm i ensemblen, när "Änglagård" blir musikal i höst med premiären den 10 september.

Foto: Mats Bäcker/TT

Musikal2023-02-22 20:00

Colin Nutleys "Änglagård", som hade premiär 1992, blev – tack vare den starka berättelsen, det rika persongalleriet och de inbjudande miljöerna över västgötaslätten – en del av del av det svenska folkhemmet.

Drygt 30 år från filmpremiären flyttar berättelsen in på musikalscenen.

Helena Bergström, Rikard Wolff, Sven Wollter, Ernst Günther, Viveka Seldahl och Peter Andersson då blir Tuva B Larsen, Lindy Larsson, Helen Sjöholm, Fredrik Lycke, Tommy Körberg, Denny Lekström och Jonas Schlyter nu.

Norrköpingssönerna Lekström och Schlyter har onekligen en spännande höst framför sig.

– Den här uppställningen... Vad som än sker så kommer det låta och spelas så bra. Det är mäktigt redan nu, säger de två.

Historien om "Änglagård" börjar med en rikeman på landsbygden, som vill komma över en eftertraktad gård när ägaren avlidit. Allt verkar klart, men så blir han snuvad av en okänd arvinge i Fanny. Hon har försörjt sig som showartist i Berlin och dyker plötsligt upp som enda arvinge vid begravningen i den lilla byn i Västergötland och ärver gården. Tillsammans med sin skinnklädde partner Zack blir det nyinflyttade paret dock alltför exotiskt för vissa av byborna. Rädslan för det främmande slår till och hemligheter, som begravts i många år flyter upp till ytan...

Den ska nu berättas till nyskriven musik av Fredrik Kempe.

– Det ger oss chansen att brista ut i sång när vi vill, men det ställer också väldiga krav på en bra kompositör. Fredrik har lyckats bra. Det låter bra än så länge. Vi är precis i början av arbetet, säger Tommy Körberg, som axlar Ernst Günthers roll "Gottfrid".

Filmens skådespelare och porträtt från 1992 kommer följa med musikalens skådespelare och porträtt 2023.

– Den illusionen kommer få finnas kvar. Den ska vi försöka behålla. Ernst Günther var en hjälte för mig. Han var en så bra skådespelare och så rolig, menar Tommy.

– Jag har många bilder, som fastnat på något sätt och hängt med mig genom alla åren. Fanny och Zack på motorcykeln, brödernas (Gottfrid och Ivar) samtal vid matbordet och Ruts utskällning, när hon går loss, berättar Helen Sjöholm, som bär Viveka Seldahls "Rut".

Så nu ska du få gå loss på scenen?

– Viveka var en så stor skådespelare, säger Helen.

– Vi ska försöka hitta våra egna tilltal och gå på berättelsen på vårt sätt. Det blir annorlunda med musik till. Om vi, hela gänget både på och vid sidan, lyckas med det här hantverket blir det här jättespännande... Manuset blir en utmaning, men jag känner redan nu att det finns där.

Denny Lekström och Jonas Schlyter, som både är från Norrköping och har sina rötter på det östgötska teaterscenerna, är med i den stjärnspäckade ensemblen.

I "Änglagård" blir Denny advokaten, som spelades av Peter Andersson i filmen.

– Filmen är kultklassiker. Jag växte ju upp mest med USA och hela den filmmarknaden. Jag var aldrig inne på svensk film, men "Änglagård" är en av de stora, säger Denny, numera bor i Stockholm och nyligen avslutat "Mary Poppins" på Svenska Teatern i Helsingfors.

Han ser fram mot ett uppdrag på hemmaplan igen.

– Fredrik Kempe kan ju det här med att skriva snygga låtar och melodier, som fastnar på hjärnan. Edward af Sillén är en skicklig, hungrig och fenomenal musikregissör, som kan den här genren. Det kommer bli bra. När vi gör en nyproduktion av vad det än är så måste vi spela utifrån de förutsättningar man har och de människor som är med. Vi gör inte en replika, men det är klart publiken kommer känna igen sig från filmen "Änglagård". Det är givetvis så, säger Denny.

– Det är absolut ingen nackdel, men någonting händer när man är i ett teaterrum. Det blir något helt annat. Det kommer förhöja upplevelsen.

Jonas Schlyter är pappaledig med dottern Minou, som är 16 månader. Han gör comeback på scen med "Änglagård", där han ingår i ensemblen och ersättare för Fredrik Lycke (han är "Axel" – Sven Wollters karaktär i filmen).

– Jag hade fått ett jobb och en roll klar i Malmö, men jag visste ju att "Änglagård" var på gång så jag tackade nej till Malmö och tog en chans. Den gick hem. Jag ville verkligen göra den här. Det blir fantastiskt att få jobba med det här drömteamet på alla sätt, säger Jonas Schlyter, som har läst manuset och hört en del av musiken.

– "Änglagård" är en ikonisk film. Det här blir något alldeles speciellt.

"Änglagård"

Filmen "Änglagård" hade biopremiär i Sverige den 21 februari 1992, regisserad av Colin Nutley med bl a Helena Bergström, Rikard Wolff, Sven Wollter och Viveka Seldahl. Den fick två uppföljare i "Änglagård – andra sommaren (1994) och "Änglagård – tredje gången gillt (2010).

Musikalen "Änglagård" har premiär på Oscarsteatern den 10 september 2023, regi och manus av Edward af Sillén, kompostitör Fredrik Kempe med bl a Tuva B Larsen, Lindy Larsson, Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Eva Sofia Pekkari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!