Världssolister till länet i höst

Peter Mattei, Malin Byström och den rysk-amerikanske pianisten KirillGerstein. De är några av de internationellt hyllade solister som gästar Linköping och Norrköping under symfoniorkesterns kommande säsong.

Norrköpingsviolinisten Johan Dalene har vunnit nio internationella musiktävlingar, bland annat Cooper-tävlingen 2017 i Cleveland, USA. Kommande säsong är han Artist in residence hos Norrköpings Symfoniorkester.

Norrköpingsviolinisten Johan Dalene har vunnit nio internationella musiktävlingar, bland annat Cooper-tävlingen 2017 i Cleveland, USA. Kommande säsong är han Artist in residence hos Norrköpings Symfoniorkester.

Foto: Nikolaj Lund

Musik2018-05-04 22:21

Norrköpings Symfoniorkester har en fullmatad spelsäsong framför sig med solister i världsklass, spännande samarbeten, uruppföranden och fortsatt omfattande barn- och ungdomsverksamhet. Programmet presenterades på en pressträff på fredagseftermiddagen.

– Det är ett program jag är stolt över som ny konstnärlig chef, men det är min företrädare som har lagt det, säger Henrik Marmén.

På solistsidan glimrar flera världsstjärnor: barytonen Peter Mattei som inleder säsongen med sånger av Mahler, sopranen Malin Byström i verk av Britta Byström och pianisten KirillGerstein i Brahms första pianokonsert. Norrköpingsfödde violinisten Johan Dalene lyfts fram som Artist in Residence. Några av symfoniorkesterns egna musiker kliver fram som solister. Bland andra harpisten Delphine Constantin Reznik som har gjort ett fynd i arkiven: En harpkonsert av den bortglömde Norrköpingstonsättaren Edouard Pratté.

– Det är väldigt spännande att få lyfta fram ur arkivens glömska, kanske kan Pratté få lika stor betydelse för Norrköping som Crusell för Linköping, säger SON-harpisten.

I nästa säsongs program ligger tonvikten på Wienklassiker eftersom det anses vara "ett effektivt sätt att utveckla symfoniorkestern som ensemble". Under våren följer orkestern upp med den stora arvtagaren till Wienklassicisterna, Johannes Brahms, i satsningen "Vår Brahms" då tonsättarens alla symfonier framförs under ledning av Karl-Heinz Steffens. Han är en av de nya dirigenter orkestern samarbetar med, en annan är amerikanen Joshua Weilerstein som leder orkestern genom Mahlers nionde symfoni i mars 2019.

– Det får nog betraktas som en konstnärlig höjdpunkt. Det är ett sådant där verk i musikhistorien som brukar lämna ett outplånligt intryck. Verket är så uttrycksfullt och djupt, säger Henrik Marmén.

Programmet rymmer även ny musik, både uruppföranden och moderna klassiker. Bland annat uruppförs en gitarrkonsert av Lisa Streich, vinnaren i SON:s kompositionstävling och Benjamins Staerns trumpetkonsert Surprice!

– Staerns verk är lyriskt med en skämtsam Stravinsky-pastisch och går hem även hos dem som inte tror att de gillar nyskriven musik, säger solisten Filip Draglund, musiker i SON.

Ett nytt grepp är samproduktionen med Östgötateatern, "De gifta på Eiffeltornet" – ett surrealistiskt drama med libretto av Jean Cocteau och musik av avantgardistiska tonsättargruppen Les Six. Skådespelare, cirkusartister och orkester medverkar i föreställningen i Norrköping den 27 oktober.

– Det är ett egendomligt verk om en galen bröllopsfest, berättar Henrik Marmén.

Nytt under kommande säsong är att orkestern öppnar ny abonnemangsserie i Linköping. Sedan tidigare finns "Förstklassiker", men nu lanseras "Kortklassiker", sex stycken konserter som är en timme långa och hålls tidigt på kvällen.

– Det är ett nytt sätt att gå på konsert. Det passar den som vill kunna slinka in efter jobbet, kanske gå ut och äta sedan. Eller den som inte vill vara ute sent. Men det är samma höga kvalité och man får till exempel chansen att höra utdrag ur flera Wagneroperor som annars tar många timmar eller dagar att lyssna igenom, säger Henrik Marmén.

I Linköping hålls i slutet av året en allra första Kaffekonsert – en årlig konsert för personer med funktionsnedsättning som har hållits i Norrköping i 20 års tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!