– Såvitt vi vet är det den första gemensamma konserten någonsin, men vi är i och för sig ganska nya båda två, säger Pia Kronqvist, vd, för Scenkonstbolaget och får medhåll av Peter Stolpestad, länsmusikchef.
De båda cheferna har egentligen ärvt konsertprojektet som är planerat sedan länge, men de välkomnar varmt sina företrädares initiativ att förena orkestrarna på scenen.
– Känslan av att det är kul att få jobba ihop var tydlig när jag hängde med musikerna igår, berättar Peter Stolpestad.
Cheferna utesluter inte fler framtida samarbeten, men betonar vikten av att utgå från musikernas vilja.
– Det är viktigt att det som sker är baserat på lust. Hur ser den lusten ut och vad kan man göra ihop håller vi nu på att utforska, säger Pia Kronqvist.
Totalt medverkar 95 musiker när SON och Östgöta Blåsarsymfoniker gemensamt framför John Adams verk "Harmonielehre". Med stycket överraskade den amerikanske minimalisten sin publik i mitten av 80-talet med melodier, vackra klanger och influenser från senromantik. Per-Otto Johansson, internationellt etablerad dirigent, leder de många musikerna.
– Det är en stor grupp, men verket kräver det. Visst är det mer att handskas med, men jag tänker inte på att det är två orkestrar. För mig är det en enda stor ensemble, säger han.
– Men man märker att samarbetet ger musikerna ny energi. Det är fantastiskt, fortsätter han.
SON och Östgöta Blåsarsymfoniker framför även ett varsitt stycke. Blåsarsymfonikerna bjuder på ett uruppförande av en nyskriven svit för blåsorkester, ett beställningsarbete för Östgötamusiken av tonsättaren och pianisten Anna-Lena Laurin, som även har ägnat sig åt jazzmusik.
– När man lyssnar kan man förstå att det är skräddarsytt för oss. Det är en presentation av Östgötamusikens bredd och visar vår vardag, där vi ibland har en stor orkester men också har mindre ensembler, säger Peter Stolpestad.
Han förklarar att en grupp i gruppen uppstår, en liten jazzensemble, där några partier kan uppfattas improvisatoriska. En klarinettist spelar piano och en saxofonist har ett soloparti.
SON knyter an till sitt amerikanska tema under Leonard Bernsteins jubileumsår 2018, men presenterar nu "Coplands musikaliska vykort från Mexicos City" – där folkteman knyter an till danssalongen El Salón som blomstrade på 30-talet.
– Laurin, Copland och Adams. Det blir tre helt olika klangvärldar att kliva in i som för oss bort från det kalla snöblasket, sammanfattar Per-Otto Johansson.
– Det är bred och lättillgänglig musik. Man kan nog faktiskt se en trend, där minimalister som Adams kommer tillbaka, tillägger Pia Kronkvist.
Konserterna hålls i De Geer-hallen i Norrköping torsdag kväll och Crusellhallen i Linköping fredag kväll. Båda inleds av introduktioner där publiken får möta Peter Stolpestad, Pia Kronqvist och Per-Otto Johansson i ett samtal. Dessutom ställer Peter Stolpestad frågor till kompositören Anna-Lena Laurin om hennes tankar kring det verk som Östgötamusiken har beställt.