The Slow Summits återupprättar indiepopen

Saknar du indiepopen som den lät i skarven mellan 80-tal och 90-tal? Då kan The Slow Summits vara räddningen. Nu är de aktuella med sin färska debut-EP.

The Slow Summits älskar  brittisk indiepop. Fredrik Svensson (trummor), Karl Sunnermalm (gitarr), Mattias Holmqvist Larsson (bas, sång) och Anders Nyberg (sång, gitarr)

The Slow Summits älskar brittisk indiepop. Fredrik Svensson (trummor), Karl Sunnermalm (gitarr), Mattias Holmqvist Larsson (bas, sång) och Anders Nyberg (sång, gitarr)

Foto: Matilda Ahl

Musik2019-06-10 08:00

För Linköpingskvartetten handlar det lite om att ta det i egna händer. Om det bästa du vet är spröd och skramlig indie och där de tidlösa hjältarna heter saker som Wedding Present, Orange Juice, Felt och Go-Betweens, för att nämna några, så är det tuffa tider för popnördar så här en bit in på 2000-talet.

– Vi fann varandra genom gemensamma musikaliska referenser, säger Anders Nyberg.

– Vi upptäckte att vi gillade ungefär samma band och hade samma musikaliska besserwisserskap, skrattar Mattias Holmqvist Larsson.

Popbandsdrömmarna hade de egentligen gett upp för länge sen, varken Anders eller Mattias hade spelat i band på många, många år och inte ens då särskilt seriöst. Men fröet var sått och till en början spånades det kring konceptet om att bilda "det bra dansbandet".

– Vi snackade om att göra dansbandsgrejen på 80- och 90-talsband. Låtar som är bra på riktigt. Det går ju att styrdansa till Housemartins och The Smiths om man vill, säger Anders Nyberg.

När bandplanerna väl blev konkreta övergavs dock den idén ganska snabbt. Musiken är helt enkelt för viktig för att skämtas bort.

– Vi kanske inte tar oss själva på särskilt stort allvar. Musik däremot tar vi på väldigt stor allvar, säger Mattias Holmqvist Larsson.

Färska EP:n "Languid Belles" (tillgänglig på de flesta digitala plattformar) är en kärleksförklaring till indiepopens barndom.

– Vi har försökt göra musik som låter som från den tiden. Vore kul om det vi gör kan få upp ögonen på annan gammal musik som fler borde lyssna på, säger Anders Nyberg.

Kopplingen till indiepopens guldålder blir extra tydlig genom att brittiska Amelia Fletcher gästar och sjunger på två av låtarna. Fletcher var medlem i Talulah Gosh som den brittiska musikpressen under andra halvan av 80-talet på sedvanligt manér utsåg till ett av den så kallade Anorakpopens främsta namn. Hon var även medlem i lika hyllade Heavenly. Kontakten knöts av Jörgen Wärnström (spelar med 500 Mil) som också producerat "Languid Belles".

– Det är nästan en surrealistisk känsla att hon är med och sjunger på vår skiva, säger Mattias Holmqvist Larsson.

– Det är verkligen jättekul att det blev hon och att det blev så bra, säger Anders Nyberg.

Någon framtid som rockstjärnor förväntar sig inte The Slow Summits.

– Vi tar det som kommer, säger Anders Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!